Max Verstappen is zondag als zevende geëindigd in de Grand Prix van Italië. De winst ging op het circuit van Monza naar Nico Rosberg, die Lewis Hamilton (tweede) en Sebastian Vettel (derde) achter zich liet.

Verstappen startte vanaf de zevende plek, maar leverde in de eerste meters veel plaatsen in. Tijdens de race knokte hij zich terug en in de slotfase schoof hij nog op van plaats acht naar plaats zeven.

Rosberg profiteerde van een slechte start van zijn Mercedes-teammaat Hamilton, die van pole position vertrok, en stond de leidende positie niet meer af. Achter hem werd Hamilton nog wel tweede, voor Ferrari-coureur Vettel.

Vettels teammaat Kimi Raikkonen liep het podium net mis. Verder moest Verstappen ook Red Bull Racing-collega Daniel Ricciardo en Williams-rijder Valtteri Bottas voor zich dulden, die respectieveliijk als vijfde en zesde eindigden in Italië.

In de strijd om het wereldkampioenschap verloor leider Hamilton terrein op Rosberg. De Brit staat nog steeds eerste met 250 punten, maar de Duitser zit hem met een totaal van 248 punten op de hielen. 

Verstappen pakte zes punten en staat daarmee nog steeds zesde. Hij verzamelde tot dusver 121 punten. Er zijn nog zeven Grands Prix te gaan in de Formule 1. Over twee weken staat de race in Singapore op het programma.

Slechte start

Verstappen kende op Monza een slechte start. Hij zag veel coureurs voorbij steken en zakte van de zevende naar de twaalfde plaats. Hamilton kwam vanaf pole position ook moeizaam weg en ging pas als zesde de eerste bocht in.

In het eerste deel van de race, waarin Verstappen één keer de pits in ging, won de 18-jarige Limburger enkele plaatsen terug en rukte hij op naar de achtste plek. Vooraan leidde Rosberg voor de Ferrari's van Vettel en Raikkonen.

Met nog achttien rondes te gaan ging Verstappen voor de tweede keer de pits in en wisselde hij naar de superzachte band. Hij viel even terug naar plaats negen, maar bezette niet veel later weer de achtste plaats en passeerde in de slotfase nog Sergio Perez van Force India.

Vooraan wist Hamilton nog op te schuiven naar de tweede plaats doordat hij koos voor slechts één pitstop. Vettel en Raikkonen gingen allebei twee keer de pitstraat in. Raikkonen viel zodoende net buiten de podiumplaatsen.

Zware opgave

Voor de Red Bull van Verstappen was Monza bij voorbaat al een zware opgave. De Renault-motor in zijn auto komt vermogen tekort ten opzichte van Ferrari en Mercedes, waardoor het team genoodzaakt was de vleugels van de auto zo af te stellen dat er op het rechte stuk niet te veel topsnelheid werd ingeleverd. Daardoor verloren de Red Bulls met name snelheid in de bochten. 

Op het circuit in Singapore, waar over twee weken wordt gereden, kan de Red Bull juist wel goed uit de voeten.