Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jenson Button

Formule 1 Button maakt in 2017 plaats voor Vandoorne bij McLaren

Stoffel Vandoorne krijgt volgend jaar voor het eerst een vast stoeltje in de Formule 1. De 23-jarige Belg zal Jenson Button vervangen bij McLaren-Honda.
Door NU.nl

Button blijft actief bij McLaren, maar niet meer in de rol van vaste coureur. De 36-jarige Brit tekent een nieuw tweejarig contract en zal gaan fungeren als reserve, zo meldt McLaren zaterdag in een verklaring.

"Jenson zal ook in 2017 en 2018 een zeer belangrijk onderdeel blijven van ons team", zegt teambaas Ron Dennis. "Hij zal ook beschikbaar blijven om voor ons te racen, mocht dat nodig zijn."

Vandoorne, die geldt als een van de meest talentvolle jonge coureurs en vorig jaar het kampioenschap pakte in de GP2, komt uit het opleidingstraject van McLaren en is sinds 2014 de reservecoureur bij de Britse renstal.

Hij maakte eerder dit jaar bij de Grand Prix van Bahrein als eerste Vlaming ooit zijn debuut in de Formule 1 als vervanger van Fernando Alonso, die na zijn crash in de GP van Australië niet mocht racen.

Tweevoudig wereldkampioen Alonso zal in 2017 de teamgenoot zijn van Vandoorne. De 35-jarige Spanjaard rijdt sinds vorig jaar weer voor McLaren, na vijf seizoenen bij Ferrari.

Dankbaar

Vandoorne toont zich zeer dankbaar dat hij een kans krijgt van McLaren. "Ik heb al heel veel handtekeningen gezet in mijn leven, maar het was een zeer speciaal gevoel toen ik vandaag mijn handtekening zette onder mijn contract bij McLaren."

"Ik weet zeker dat ik kan gaan bijdragen aan het succes van McLaren. Ik weet niet wanneer dat gaat gebeuren, maar ik ben vastberaden dat ik mijn rol daarin ga spelen."

Alonso heeft lovende woorden over voor zijn nieuwe teamgenoot. "Ik heb door de jaren heen veel jonge coureurs langs zien komen en weet wanneer iemand een heel goede is. Ik kijk ernaar uit om Stoffel te helpen in zijn ontwikkeling."

Ervaren

Button debuteerde in 2000 op 20-jarige leeftijd bij Williams als jongste Britse coureur ooit in de Formule 1. Hij is sindsdien onafgebroken actief in de koningsklasse van de autosport. De Engelsman begint zondag op het circuit van Monza aan zijn 298e Grand Prix, waarmee hij de meest ervaren actieve coureur is.

Button, die bezig is aan zijn zevende seizoen in dienst van McLaren, werd in 2009 wereldkampioen namens Brawn GP. In totaal boekte hij vijftien GP-zeges en hij stond vijftig keer op het podium na een race.

"Ik ben heel blij dat ik een belangrijke rol zal blijven spelen bij McLaren-Honda", stelt Button. "Sterker nog, ik kijk ontzettend uit naar mijn nieuwe rol, die een gevolg is van vele gesprekken met Ron Dennis. Ik houd van McLaren-Honda en ik heb geen plannen om ooit nog voor een ander team te racen."

Button benadrukt dat dit geen afscheid is van de Formule 1. "Ik wil duidelijk maken dat ik absoluut niet met pensioen ga", stelt hij. "Ik ga hard werken aan het ontwikkelen van de auto en ik weet zeker dat ik op een gegeven moment achter het stuur zal zitten van de nieuwe auto."


Lees meer over:

Jenson ButtonStoffel VandoorneMcLaren-Honda

Aanbevolen artikelen