Lewis Hamilton was zaterdag erg blij met het feit dat hij recordhouders Juan Manuel Fangio en Ayrton Senna evenaarde door voor de vijfde keer in zijn loopbaan pole position te pakken bij de Grand Prix van Italië op Monza.

"Ik voel me enorm vereerd om in het rijtje te staan met Senna en Fangio, twee ongelooflijke coureurs", liet Hamilton weten.

De regerend wereldkampioen van Mercedes had tevens lovende woorden over voor zijn team. "Wat dit team elke race weer presteert, is buitengewoon. Ik heb veel mazzel dat ik voor dit team en met deze wagen kan rijden."

Hamilton was veruit de snelste op het circuit van Monza. Hij liet teamgenoot Nico Rosberg, die genoegen moest nemen met de tweede tijd, bijna een halve seconde achter zich.

"Ik voel me heel sterk dit weekend", aldus Hamilton. "De laatste ronde voelde ongelooflijk goed aan. Ik lag na de eerste bocht al een tiende voor en kon dat vasthouden. Ik deed er nog een beetje bij en de laatste bocht was mijn beste van dit weekend. Parabolica is zo’n fantastische bocht. De grip en snelheid die je hebt is fenomenaal. Wat een geweldig circuit en publiek."

Inhalen

De 31-jarige Brit besefte na afloop van de kwalificatie het belang van de pole in Italië. "Het is een circuit waarop je kan inhalen, maar je hebt wel een snelheidsverschil van een seconde per ronde nodig op de wagen voor je", legde Hamilton uit.

"Je krijgt op de lange rechte stukken nog steeds een slipstream als je zes seconden achterligt. Door de turbulentie verlies je wel veel downforce naarmate je dichterbij komt."

De Grand Prix van Italië begint zondag om 14.00 uur. Max Verstappen start als zevende op Monza.