Max Verstappen heeft vrijdag een lichte waarschuwing gekregen van de internationale automobielfederatie FIA naar aanleiding van zijn 'onveilige' rijgedrag tijdens de Grand Prix van vorige week in België.

Verstappen sprak voorafgaand aan de eerste vrije training op het circuit van Monza met wedstrijdleider Charlie Whiting over zijn acties op het circuit van Spa-Francorchamps.

"Charlie wilde hem graag de herhalingen laten zien. Het was een voorzichtige waarschuwing van 'kijk, als je dat opnieuw doet dan krijg je waarschijnlijk de zwart-witte vlag'. En daar heeft Max kennis van genomen", laat Red Bull Racing-teambaas Christian Horner aan Sky Sports weten.

Met de zwart-witte vlag kunnen stewards Formule 1-coureurs waarschuwen dat ze op het punt staan om een straf te krijgen voor hun gedrag op het circuit.

Whiting stelde nadat hij de beelden nog een keer bekeken had dat Verstappen op Spa mogelijk een zwart-witte vlag had verdiend voor zijn verdedigende actie ten opzichte van Kimi Raikkonen op het rechte stuk van Kemmel.

Ster

Verstappen lag in België al vanaf de eerste bocht in de clinch met Ferrari-coureurs Raikkonen en Sebastian Vettel, toen hij de binnenbocht nam in een poging om zijn tweede positie te verdedigen.

Vettel en Raikkonen raakten in het gedrang, waarna laatstgenoemde botste met Verstappen. Halverwege de race probeerde de 18-jarige Nederlander de Fin met enkele manoeuvres achter zich te houden. Mede door het incident in de eerste bocht, waarbij zijn voorvleugel beschadigde, pakte Verstappen geen punten in België.

Na de race kreeg de jonge Red Bull-coureur forse kritiek te verwerken. Zo zei Raikkonen dat de Limburger een zwaar ongeluk zal veroorzaken als hij zijn rijstijl niet aanpast. Verstappen liet op zijn beurt weten dat hij dat niet van plan is.

Volgens Horner trekt Verstappen zich weinig aan van alle kritiek. "Het maakt hem echt niets uit, hij concentreert zich op zijn eigen werk en laat zich niet afleiden door de omgeving. En dat maakt hem een toekomstige ster. Hij is jong, hij leert veel en zuigt alle kennis op. Ik wil hem niets opleggen."

Whiting had donderdagavond in Italië al een gesprek met Vettel en Raikkonen. Het is onduidelijk of Verstappen en Red Bull zelf om de meeting met de wedstrijdleider hadden gevraagd of dat het ze opgedragen was om langs te komen.

Ecclestone

Formule 1-baas Bernie Ecclestone maakte in gesprek met Sky Sports duidelijk dat hij geen problemen heeft met Verstappen.

"Ik denk dat we coureurs moeten laten racen en het zijn onze gekke regels die hen weerhouden van racen. Doe dit niet, doe dat niet; het is allemaal dwaas."