Max Verstappen heeft vrijdag de achtste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië.

De 18-jarige Nederlandse coureur van Red Bull Racing klokte 1.24,982 als snelste tijd. Verstappen was daarmee wel zo'n twee seconden langzamer dan Mercedes-rijders Nico Rosberg en Lewis Hamilton.

Rosberg liet met 1.22,959 iedereen achter zich. Hamilton (1.23,162) moest genoegen nemen met de tweede tijd.

Zowel Rosberg als Hamilton maakte gebruik van de softs, terwijl Verstappen rondreed op de medium band.

De Limburger reed zijn eerste rondje met de zogenoemde halo over zijn cockpit. Verschillende coureurs testen dit jaar deze constructie, die extra hoofdbescherming moet geven.

Daarna zocht Verstappen vooral naar de juiste grip op het circuit, waar Rosberg een topsnelheid van 356 kilometer per uur haalde.

Ferrari

Ferrari-rijders Kimi Raikkonen (1.24,047) en Sebastian Vettel (1.24,307) noteerden respectievelijk de derde en vierde tijd, maar moesten dus ook veel toegeven op Rosberg en Hamilton. Force India-coureur Sergio Perez (1.24,650) completeerde de top vijf.

Verstappen bleef wel zijn teamgenoot Daniel Ricciardo voor. De Australiër kwam met 1.25,120 niet verder dan de tiende tijd.

Vrijdagmiddag staat de tweede vrije training op het programma. Zondag is de race op het circuit van Monza. Lewis Hamilton kroonde zich in de afgelopen twee jaar tot winnaar in Italië.