Felipe Massa stopt na dit jaar als coureur in de Formule 1. Dat heeft de 35-jarige Braziliaan van Williams bekendgemaakt in Monza, waar komend weekend de Grand Prix van Italië wordt verreden.

''Ik ben nu zenuwachtiger dan ik ooit voor een race ben geweest, maar na vijftien jaren in de Formule 1 is dit mijn laatste seizoen", zei Massa donderdag. "Nog acht races te gaan en ik zal er zoveel mogelijk van genieten.''

Massa heeft 242 races in de koningsklasse van de autosport achter zijn naam staan, waarin hij 1110 WK-punten veroverde.

Massa debuteerde in 2002 op 20-jarige leeftijd bij Sauber in de Formule 1. Een jaar later was hij testrijder van Ferrari, waarna hij weer twee jaar voor Sauber uitkwam.

In 2006 volgde de definitieve overstap naar Ferrari, waar Massa tot 2013 bleef rijden. In zijn beginperiode was hij teamgenoot van Formule 1-legende Michael Schumacher.

Virtueel wereldkampioen

Massa boekte elf overwinningen in zijn Formule 1-carrière, allemaal tussen 2006 en 2008. In die jaren zette hij ook zijn beste prestaties in de WK-stand neer, met achtereenvolgens een derde, vierde en tweede plaats.

In 2008 leek Massa wereldkampioen te worden. Hij won zijn thuis-Grand Prix in Brazilië en was op dat moment virtueel wereldkampioen, maar in de voorlaatste bocht van de slotrace wist Lewis Hamilton Timo Glock nog in te halen voor de vijfde plek. Daarmee kaapte de Brit de wereldtitel voor de neus van Massa weg.

In 2014 was er geen plaats meer voor de Braziliaan bij de Italiaanse renstal en ging hij voor Williams rijden. In de afgelopen drie jaar stond hij viermaal op het podium, steeds op de laagste trede.

In de WK-stand van het huidige seizoen staat Massa tiende met 39 punten.