Formule 1

Van der Garde vindt dat Verstappen kritiek moet negeren

Giedo van der Garde vindt de kritiek die Max Verstappen kreeg na de Grand Prix van België behoorlijk overtrokken. De voormalig Formule 1-coureur is van mening dat de 18-jarige Nederlander zijn rijstijl niet hoeft te veranderen.

Volgens Van der Garde was de botsing tussen Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel en Verstappen in de eerste bocht niet alleen de schuld van de Nederlander.

"Sommige bochten op het circuit van Spa-Francorchamps zijn gewoon heel smal. Het is de eerste ronde en iedereen wil goed starten. Max probeert in een klein gaatje te duiken, net als Vettel en Raikkonen. Had Vettel een klein stukje naar de andere kant gestuurd dan was er ook weinig aan de hand geweest", aldus Van der Garde in gesprek met NU.nl

Raikkonen was vooral niet te spreken over de manier waarop Verstappen halverwege de race zijn positie verdedigde. "Ik vind niet dat Max iets heeft gedaan wat absoluut niet kon. Hij racete op het randje, zoals hij wel vaker doet. Als hij daarbij iets had gedaan wat niet kon, dan was hij wel bestraft door de wedstrijdleiding en dat is niet gebeurd."

Emotie

Formule 1-legende Niki Lauda liet na de race weten dat Verstappen "in de psychiatrie thuishoort" en Raikkonen vreest dat de 18-jarige coureur nog eens een grote crash zal veroorzaken als hij zijn rijstijl niet aanpast. 

Verstappen was op zijn beurt boos op Raikkonen en Vettel. De Limburger zei kort nadat hij zondag uit zijn auto stapte dat de twee Ferarri's zijn race al in de eerste bocht hadden verziekt en dat hij ze "liever van de baan reed dan ze te laten passeren".

Van der Garde begrijpt die reactie wel. "Het is ook gewoon emotie, je stapt net uit die auto en na een goede kwalificatie is de race niet goed gegaan. Dan zegt hij zoiets, dat hoort erbij. Max is natuurlijk ook pas achttien jaar en dat moeten we niet vergeten. Ik vind het juist wel mooi hoe hij reageert."

Van de kritiek van de buitenwereld moet Verstappen zich dan ook niet al te veel aantrekken, zo adviseert de voormalig Formule 1-coureur. "Wat Lauda zegt is natuurlijk belachelijk, daar moet hij niet naar luisteren. Hij moet gewoon blijven racen zoals hij dat altijd doet."

Op de driversmeeting voor de Grand Prix Italië van komend weekend op het circuit van Monza zal nog over het incident gesproken worden.

"Maar dat stelt weinig voor", aldus Van de Garde. "Andere coureurs kunnen er dan nog iets over kwijt en Max kan daar vervolgens op reageren. Uitleggen waarom hij bepaalde dingen doet. Het is niet zo dat hij van iedereen nog eens even kritiek krijgt over een incident van een week geleden."

Lammers

Ook Jan Lammers neemt het op voor Verstappen. "Het toeval wil dat de kritiek vooral komt van jongens die steeds achter hem eindigen", stelt de voormalig Formule 1-coureur.

"De Formule 1 was een slaapverwekkende vertoning geworden, tot Max kwam. Max moet zorgen dat hij de innerlijke rust bewaart en in de volgende race weer presteert. Hij heeft genoeg krediet opgebouwd om hem dit snel te kunnen vergeven."

Volgens Lammers was de reactie van Lauda, net als die van Verstappen, gewoon emotie in het heetst van de strijd. "Max is de steen in de vijver van de Formule 1 en dit zijn de rimpels die dat teweeg brengt. Niet iedereen vindt het geweldig dat hij de gevestigde orde naar huis rijdt."

Tip de redactie