Formule 1

Formule 1-legende Lauda zegt dat Verstappen in psychiatrie thuishoort

Niki Lauda heeft geen goed woord over voor de manier van rijden van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van België zondag. De 18-jarige Nederlander lag op het circuit van Spa-Francorchamps al vanaf de eerste bocht in de clinch met de Ferrari's.

Lauda (67) oordeelde bij de Duitse zender RTL keihard over Verstappen. "Die jongen hoort in de psychiatrie thuis, als hij zegt dat de schuld bij Raikkonen ligt. Hij heeft überhaupt geen inzicht, hij ziet niet in dat hij zelf ook iets fout gedaan kan hebben."

"Ik ga maar eens met zijn vader praten", zei Lauda, die als adviseur actief is bij het team van Mercedes. "Verstappen ging in België simpelweg over de limiet. Met zulke fouten zal je ook geen races winnen."

Verstappen dreigde zondag bij de start zijn tweede plaats te verspelen aan de twee Ferrari's. De coureur van Red Bull Racing koos in de eerste bocht voor de binnenkant. Sebastian Vettel raakte in het gedrang teamgenoot Raikkonen, die vervolgens tegen Verstappen opbotste. De Nederlander verloor een voorvleugel en liep schade op aan de onderkant van zijn bolide, waardoor een goede klassering onmogelijk werd.

In de achterhoede vocht Verstappen later in de race verbeten duels uit met Raikkonen. Toen de Fin hem wilde inhalen, dwong Verstappen hem met een gevaarlijke manoeuvre hard te remmen.

Raikkonen beklaagde zich over de boordradio, door het rijden van Verstappen "belachelijk" te noemen. "Hij is er alleen in geïnteresseerd om mij van de baan te rijden."

Waanzinnig

In een interview na de race weerlegde Verstappen die aantijging niet. "De Ferrari's verzieken mijn race in de eerste bocht. Dan ga ik ze niet voorbij laten. Ik rijd ze dan nog liever van de baan."

"Volkomen waanzinnig", zo omschreef drievoudig wereldkampioen Lauda de rijstijl van Verstappen. "Hij moet nog even terug naar school. Zo kun je niet in de Formule 1 rijden."

"Vettel is medeschuldig aan die botsing in de eerste bocht", vindt Lauda. "Maar Verstappen duwt de Ferrari's richting elkaar."

"Deze agressieve rijstijl gaat gewoon niet. De jongeman heeft oneindig veel talent. Zo'n talent zie je maar eens in de honderd jaar. Maar hij moet zijn hoofd gebruiken en anderen niet in gevaar brengen."

"Hij zou bestraft moeten worden", vindt Lauda. "Of de coureurs zouden allemaal eens met hem moeten praten."

"Ik zal hem ook eens in een hoekje apart nemen en zeggen: 'Als je zo doorgaat, dan kunnen wij ook agressief worden'."

Tip de redactie