Lewis Hamilton zal tijdens de Grand Prix van België komend weekend een gridpenalty krijgen van minimaal tien plekken. De leider in de WK-stand krijgt een nieuwe motor in zijn Mercedes.

De gridstraf van Hamilton hing al in de lucht, nadat de Brit in het begin van het seizoen met motorproblemen kampte. Voor de Belgische Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps worden er weer aanpassingen aan de krachtbron doorgevoerd.

De straf kan ook zwaarder dan tien plekken uitvallen, als blijkt welke aanpassingen Mercedes precies heeft doorgevoerd. Mogelijk moet de wereldkampioen van 2008, 2014 en 2015 zelfs helemaal achteraan starten.

Mercedes heeft overwogen om de motoraanpassingen pas na de race in België door te voeren, zodat de straf volgende week bij de Grand Prix van Italië zou worden geïncasseerd. Maar het Duitse team kiest er toch voor om nu al met een verbeterde motor aan de start te verschijnen.

WK-stand

Na een pauze van vier weken wordt het Formule 1-seizoen komend weekend in België hervat. In de WK-stand heeft Hamilton een achterstand van 43 punten op zijn ploeggenoot Nico Rosberg omgebogen in een voorsprong van 19 punten. Mogelijk kan de Duitser in België weer inlopen op zijn concurrent.

Hamilton won zes van de laatste zeven Grands Prix. Hij is nog een overwinning verwijderd van zijn vijftigste zege in zijn Formule 1-loopbaan.

Mercedes bevestigde ook tijdens de trainingen voor de Belgische Grand Prix voor het eerst in een raceweekend met de halo te testen. De hoofdbescherming gaat in de toekomst mogelijk een vast onderdeel van de bolides vormen.

De Grand Prix van België gaat zondag om 14.00 uur van start.