Bandenfabrikant Pirelli verwacht dat de introductie van bredere voor- en achtervleugels en bredere banden ervoor gaan zorgen dat de Formule 1-auto’s volgend jaar per ronde drie tot zes seconden sneller zijn dan nu.

Volgens Pirelli-directeur Paul Hembery zal het vooral tijdswinst opleveren doordat de auto’s veel stabieler door de bochten zullen gaan.

"De coureurs zullen gaan merken dat ze veel meer grip hebben in de bochten. Dat gaat een tijdswinst van vijf of zes seconden opleveren", aldus Hembery tegenover Autosport.com.

"De auto’s hebben misschien wel zo veel grip dat het voelt alsof ze op rails rijden. We weten pas echt wat de limiet zal zijn als de nieuwe auto’s op een circuit gaan rijden, maar ik verwacht dat het een andere categorie van racen gaat worden."

"Alsof je van de GP2 naar de Formule 1 gaat. Het wordt eigenlijk een soort Formule 1 plus", zegt Hembery.

Wennen

De achterbanden zijn volgend seizoen 8 centimeter breder dan de huidige banden, terwijl de banden aan de voorkant 6 centimeter breder worden. Het is onderdeel van een nieuw pakket regelgeving voor 2017, dat ook sterkere motoren behelst. 

De directeur motorsport van Pirelli verwacht wel dat de coureurs zullen moeten wennen aan de nieuwe Formule 1-auto’s.

"Ze zullen eerst uitvoerig gaan testen in een simulator voordat ze in de nieuwe auto’s gaan rijden op het circuit. De veranderingen zullen voor grotere verschillen tussen de coureurs gaan zorgen. De topcoureurs zijn er ongetwijfeld blij mee. Zij willen meer uitgedaagd worden", stelt Hembery.