Rio Haryanto is bij het Formule 1-team van Manor gedegradeerd tot reservecoureur. De Indonesiër moet plaatsmaken voor de jonge Fransman Esteban Ocon.

De beslissing is genomen omdat Haryanto (23) zijn contractuele verplichtingen aan het team niet langer kan waarmaken, laat Manor woensdag weten op zijn Facebook-pagina. De sponsors van Haryanto zijn niet in staat om zijn stoeltje te betalen.

Ocon (19) laat op Twitter weten dat voor hem een jongensdroom uitkomt. "Ik ben er trots op dat ik de rest van dit jaar voor Manor mag rijden.

Ocon was in 2014 testrijder van het Lotus F1 Team, de latere opvolger Renault F1 en verder reservecoureur bij Mercedes, waar hij het opleidingsprogramma volgde. Hij werd in 2014 kampioen in het Europees Formule 3-kampioenschap. In 2015 volgde de titel in de GP3, een opleidingsklasse.

Sponsorgeld

Haryanto debuteerde dit seizoen als eerste Indonesiër in de Formule 1. Hij wist in de eerste twaalf races van het jaar geen enkel punt te vergaren. Teamgenoot Pascal Wehrlein was goed voor één punt.

De Indonesiër had zich met veel sponsorgeld ingekocht bij Manor, voldoende voor de eerste seizoenshelft. Het is hem niet gelukt om bij zijn sponsors de ongeveer 15 miljoen euro los te krijgen die nodig was om het seizoen te kunnen afmaken.

"Rio is een waardevol teamlid geweest", zegt Manor-directeur Dave Ryan. "Enige tijd geleden heeft zijn management laten weten dat er problemen waren met het nakomen van het contract na de Grand Prix van Hongarije."

Droom

"Rio's team heeft hard gewerkt om de situatie op te lossen met zijn Indonesische financiers. We hebben hem daarin gesteund, ook door hem de race in Duitsland te laten rijden. Helaas zijn we nu op een punt aangekomen dat we voor een andere optie moeten kiezen, in belang van het team." 

"We zijn blij dat we Rio bij ons team kunnen houden", meldt Ryan. "We hopen dat hij zijn droom om in de Formule 1 te rijden kan blijven waarmaken en dat hij ons aanbod om reservecoureur te worden accepteert."

Het contract van Haryanto bij Manor loopt aan het einde van dit jaar af.

Na een pauze van vier weken gaat het Formule 1-seizoen op 28 augustus verder met de Grand Prix van België.