Formule 1

Formule 1 stemt tegen invoer van Halo-cockpit in 2017

Formule 1-auto's zullen volgend jaar niet beschikken over een Halo-cockpit, waarbij de cockpit wordt aangepast uit veiligheidsoogpunt. Dat is donderdag besloten. Daarnaast is communicatie via de boordradio per direct weer toegestaan.

Een meerderheid van de bazen stemde tegen de Halo. Dit seizoen werd er in de koningsklasse van de autosport door diverse teams al getest met de aangepaste cockpit tijdens vrije trainingen.

Bij de Grand Prix van Hongarije hield de internationale automobielfederatie FIA onlangs nog een presentatie waarbij het belang van de Halo-cockpit werd benadrukt.

Het concept stuitte binnen de Formule 1 op de nodige kritiek. Onder meer wereldkampioen Lewis Hamilton liet weten de aanpassing lelijk te vinden, al zei hij later wel begrip te hebben voor een eventuele invoer.

Ook het Red Bull Racing van Max Verstappen liet bij monde van baas Christian Horner al weten niet enthousiast te zijn over het Halo-concept.

Ecclestone

De FIA heeft nog niet gereageerd op de uitkomst van de stemming, die overigens niet betekent dat het plan van de baan is. De Halo-cockpit wordt nu op zijn vroegst in 2018 ingevoerd.

"We moeten dit systeem nog meer tot in details gaan bekijken", zei Formule 1-baas Bernie Ecclestone donderdag in Genève tegen de BBC. "De vraag was: ja of nee. En voorlopig zijn we nog niet zo positief."

Boordradio

Er werd donderdag tevens besloten dat het vanaf de komende Grand Prix van Duitsland, die zondag wordt verreden, weer is toegestaan voor teams om vanuit de pits vrij te communiceren met de coureurs.

Door nieuwe regels was het voor teams niet toegestaan om de coureur tijdens de race bij te praten over de toestand van de auto of te helpen met het oplossen van problemen.

Het leidde bij de Grand Prix van Groot-Brittannië tot een uitsluiting van Mercedes-coureur Nico Rosberg, die daardoor zijn tweede plaats kwijtraakte aan Max Verstappen.

In Hongarije kreeg Jenson Button van McLaren een straf tijdens de race omdat hij had aangegeven met een probleem bij de remmen te kampen.

Lees meer over:
Tip de redactie