Max Verstappen gaat zondag in de Grand Prix van Groot-Brittannië als derde van start. Lewis Hamilton pakte pole position op Silverstone.

Verstappen klokte in de laatste kwalificatiesessie de derde tijd in 1.30,313. De derde plek op Silverstone betekende de beste kwalificatie ooit voor de 18-jarige Nederlander. De beste prestatie van de Limburger was tot nu toe de vierde plek in de Grand Prix van Spanje.

Hij bleef bovendien voor het eerst sinds zijn overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in de kwalificatie voor. De Australiër klokte in 1.30,618 de vierde tijd.

Verstappen verbeterde met zijn derde plek ook nog de beste Nederlandse prestatie in de kwalificatie van een Grand Prix in de Formule 1. Jan Lammers eindigde in 1980 op Long Beach als vierde.

Hamilton

Hamilton reed op Silverstone opnieuw naar de pole position. De Brit van Mercedes bleef met 1.29,287 zijn stalgenoot Nico Rosberg ruim voor.

Hamilton had in Q3 aanvankelijk al de beste tijd neergezet, maar omdat hij met zijn wagen bij het uitkomen van bocht negen buiten de baan terecht kwam werd zijn tijd geschrapt. Bij zijn tweede snelle ronde wist hij de tijd van Rosberg opnieuw te kloppen.

Ricciardo start zondag bij de race achter Verstappen als vierde. Kimi Raikkonen reed in zijn Feraari naar de vijfde plaats. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel zette de zesde tijd neer, maar start zondag als elfde. Hij werd vijf plaatsen teruggezet in de startopstelling omdat hij zijn versnellingsbak liet vervangen na de derde en laatste vrije training op Silverstone.

Vettel kreeg vorige week in Oostenrijk, toen hij in de kwalificaties de vierde tijd realiseerde, dezelfde straf voor hetzelfde vergrijp.

Ericsson

Marcus Ericsson nam niet deel aan de kwalificatie. De coureur van Sauber crashte eerder op zaterdag tijdens de laatste vrije training. Hij kon zelfstandig uit zijn zwaar beschadigde wagen stappen, maar moest daarna wel naar het ziekenhuis.

De race op Silverstone begint zondag om 14.00 uur.