Max Verstappen is zondag als tweede geëindigd bij de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander finishte achter winnaar Lewis Hamilton.

Verstappen leek in de laatste ronde nog derde te worden, met een nipte voorsprong op Kimi Räikkönen van Ferrari. In de laatste ronde botste Nico Rosberg echter op zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton, waardoor de Limburger alsnog een plek opschoof.

Rosberg kwam zonder voorvleugel nog wel als vierde over de finish. De Australiër Daniel Ricciardo, teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, eindigde als vijfde.

Het is de tweede keer dat de 18-jarige Verstappen, die als achtste gestart was op de Red Bull Ring, op het podium staat na een Grand Prix. In mei van dit jaar werd hij eerste in Barcelona.

De Nederlandse Red Bull-coureur heeft nu al net zo vaak een podiumplek veroverd als zijn vader Jos Verstappen, die in 1994 bij de Grands Prix van Hongarije en België derde werd.

Met zijn tweede plaats pakte Verstappen achttien punten in de strijd om het wereldkampioenschap. Hij blijft desondanks op de zesde plaats staan in de WK-stand met 72 punten. Rosberg gaat ondanks zijn vierde plaats nog altijd aan de leiding met 153 punten. Hamilton nadert zijn teamgenoot en staat op 142 punten. 

Pitstop

Vanaf zijn start zondag vanaf de achtste plek pakte Verstappen snel een paar plekken winst. Hij ging onder meer Ricciardo voorbij en reed na veertien ronden al op de derde plaats op de Red Bull Ring, waar hij vorig jaar in dienst van Toro Rosso achtste werd.

Na een pitstop was Verstappen weer even vijfde, maar dat duurde niet lang. Binnen een paar rondes reed hij opnieuw op de derde plek achter Rosberg en Hamilton. Na pitstops van de coureurs van Mercedes lag Verstappen zelfs even op de eerste plaats.

Red Bull besloot niet meer de pit in te gaan, waardoor Verstappen de race op mindere banden moest afmaken. Rosberg en Hamilton haalden hem in.

De derde plaats leek het hoogst haalbare voor Verstappen, totdat Rosberg kort voor de finish op zijn Britse teamgenoot botste toen die hem inhaalde. Verstappen profiteerde hiervan door de kapotte wagen van de Duitser voorbij te gaan en alsnog tweede te worden. 

Schuldig

De autosportfederatie FIA vond dat Rosberg schuldig was aan de botsing met Hamilton. De Duitser kreeg een paar uur na de race een tijdstraf van tien seconden en twee strafpunten op zijn superlicentie. 

De tijdstraf had geen gevolgen voor Rosberg, omdat hij meer dan tien seconden voorsprong had op Daniel Ricciardo, die als vijfde over de finish kwam.