Lauda verwacht dat 'te veilige' Formule 1 fans verliest

Drievoudig wereldkampioen Niki Lauda vreest dat de Formule 1 een groot deel van zijn fans verliest als de sport te veilig wordt gemaakt. 

Dat zegt de huidige baas van het Mercedes-team in gesprek met Motorsport Magazine.

De Oostenrijker doelt vooral op de mogelijke introductie van de 'halo' op de auto's, waarmee het hoofd van de coureurs beter beschermd moet worden.

De halo ontving al flink wat negatieve reacties van fans en Formule 1-coureurs op met name de esthetische nadelen, met als voornaamste criticus regerend wereldkampioen Lewis Hamilton, die het "de slechtste aanpassing aan de auto's in de historie van de sport" noemde. 

Ook Lauda vindt de drang naar veiligheid te ver gaan. "Als je hier mee door gaat, is het geen wonder dat er minder mensen naar de sport kijken. Ik denk dat het dna van de Formule 1 behouden moet blijven. Als we te veel veiligheidsmaatregelen bedenken maken we de sport langzaam kapot."

Halo tijdens test Ferrari

Halo tijdens test Ferrari

Niet reëel

Lauda denkt dan ook dan fans af haken als het gevaar wat in het verleden altijd een factor was in de koningsklasse van de autosport verdwijnt.

"Door alle verbeteringen aan de auto's en circuits is de Formule 1 veiliger dan het ooit is geweest. Dus ik vraag me af hoe ver we kunnen gaan voor we de aandacht van mensen gaan verliezen. Als een coureur veertig miljoen per jaar wil verdienen, zonder risico en met een auto die makkelijk te rijden is, is dat niet reëel. 

Vettel

Eerder sprak Ferrari-coureur Sebastian Vettel zich al in soortgelijke bewoordingen uit als Lauda. De Duitser waardeert de ontwikkelingen op veiligheidsgebied in de Formule 1, maar volgens de viervoudig wereldkampioen blijft een compromis noodzakelijk. 

"Het is een lastige balans", aldus Vettel tegenover Motorsport.com. "Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat de sport op een bepaalde manier gevaarlijk moet blijven. Dat is wat mensen aantrekkelijk vinden. Als er geen gevaar meer is hebben mensen niet meer het gevoel dat het rijden in een Formule 1-auto iets is wat ze zelf niet kunnen. Dan wordt het saai."

Lees meer over:
Tip de redactie