Formule 1

Verstappen vierde in eerste vrije training Canada

Max Verstappen heeft vrijdag in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada de vierde tijd op de klokken gezet. De Nederlander reed een snelste tijd van 1.15.553 op het circuit in Montreal.

Lewis Hamilton klokte de snelste tijd, een 1.14.755, waarmee de Brit drie tienden van een seconde sneller was dan zijn Mercedes-teamgenoot en WK-leider Nico Rosberg.

Naast de twee Mercedes-coureurs was alleen Sebastian Vettel in de Ferrari nog sneller dan Verstappen. De Duitser deed krap een halve seconde langer over het Circuit Gilles Villeneuve dan snelste man Hamilton.

Het opvallendste moment in de training was de crash van Felipe Massa aan het einde van het rechte stuk. De Braziliaan verloor de controle over zijn Williams toen hij in de remmen ging en knalde achterwaarts de bandenstapels in.

Herstel

Verstappen wil zich in Canada herstellen van een tegenvallend weekend in Monaco. Na de euforie door zijn winst in de Spaanse Grand Prix viel het optreden van de Red Bull-coureur in de straten van Monte Carlo tegen. Zowel in de kwalificatie als in de race knalde de 18-jarige Limburger in de vangrail.

De training op vrijdag verliep vrijwel vlekkeloos voor Verstappen. Hij verremde zich één keer in de grote hairpin van het circuit, maar dat overkwam veel coureurs en is ook niet noemenswaardig in een eerste vrije training. Verstappen reed dertig ronden. 

Reprimande

Verstappen kreeg wel een reprimande. De Nederlander hield tijdens de eerste vrije training de Fin Valtteri Bottas op. Verstappen nam vlak voor de chicane richting het rechte stuk even gas terug, om een gat te laten vallen zodat hij vrij baan had voor een snelle ronde. Hij hinderde daarbij echter Bottas, die achter hem in de Williams juist op volle snelheid was. De Fin uitte daar via de boordradio zijn ongenoegen over.

Verstappen moest zich na de training melden bij de wedstrijdleiding om uitleg te geven. Hij kwam weg met een reprimande, zijn eerste van dit seizoen. Bij drie reprimandes moet een coureur tien plekken achteruit in de startopstelling.

Renault-motor

Verstappen kan in Canada beschikken over de verbeterde versie van de Renault-motor, waar zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in Monaco al wel mee reed. Ricciardo was in de vrije training vrijdag elfde. 

Om 20.00 uur is de tweede vrije traning. De kwalificatie in Canada is zaterdag om 19.00 uur (Nederlandse tijd). De race start zondag om 20.00 uur. 

Lees meer over:
Tip de redactie