Lewis Hamilton is zijn stalgenoot Nico Rosberg dankbaar dat hij hem zondag bij de Grand Prix van Monaco liet passeren.

"Bedankt dat je een gentleman was", zei de Britse racewinnaar direct na afloop tegen zijn terneergeslagen teamgenoot van Mercedes én grootste concurrent om de wereldtitel.

Hamilton zat in de openingsfase van de drijfnatte wedstrijd vast achter Rosberg. Koploper Daniel Ricciardo (Red Bull) kon daardoor een gat van tien seconden trekken naar zijn achtervolgers.

Door de actie van Rosberg kon Hamilton de achterstand op de Australiër dichten, waarna hij mede dankzij een mislukte pitstop van Ricciardo de zege greep.

"Als het team je vraagt om te pushen, maar dat lukt niet waardoor je de winstkansen van het team in de weg zit, hebben we een afspraak", zei de Brit tegen Sky Sports.

Geslonken

Hamilton wist de race in het vervolg nog naar zich toe te trekken, terwijl Rosberg de meet pas als zevende passeerde. De Duitser gaat wel nog altijd aan de leiding in de stand, maar zag het gat op zijn teammaat slinken tot 24 punten.

"Ik had geen enkel geloof in de auto", legde Rosberg uit. "Ik durfde niet op de limiet te rijden, omdat ik anders in de muur had gezeten."

"Dat vond ik eerlijk gezegd erger dan dat ik Hamilton moest laten passeren. Het ene was gewoon een consequentie van het andere. Het was vrij duidelijk dat ik niet de snelheid had om te winnen."

Rosberg moest in de laatste ronde de zesde plaats zelfs nog aan Nico Hülkenberg laten. Achter Hamilton eindigde Ricciardo als tweede. De derde podiumstek was voor Sergio Perez (Force India).