De familie van de vorig jaar overleden coureur Jules Bianchi spant een rechtszaak aan tegen de internationale automobielfederatie FIA, zijn voormalige team Marussia en de FOM, de organisatie die de marketing- en mediarechten van de Formule 1 behartigt.

De familie van de Fransman meent dat acties van één of meerdere van die partijen hebben bijgedragen aan het ongeluk. De rechtszaak is aangespannen in Engeland, zo meldt de familie donderdag in een verklaring.

Bianchi overleed vorig jaar juli op 25-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Nice aan de gevolgen van zwaar hoofdletsel dat hij opliep bij een crash tijdens de Grand Prix van Japan in oktober van 2014.

Het Britse advocatenkantoor Stewarts Law dat de familie van Bianchi bijstaat, stelt dat de dood van de coureur voorkomen had kunnen worden.

"De familie van Bianchi is vastbesloten dat de partijen die hierbij betrokken waren via deze rechtszaak antwoorden moeten geven en verantwoordelijkheid moeten nemen voor eventuele tekortkomingen", zegt Julian Chamberlayne, advocaat van de familie.

Vader Philippe Bianchi: "We zoeken gerechtigheid en willen de waarheid weten over de beslissingen die tot het ongeluk van onze zoon hebben geleid. Als familie zitten we nog met zoveel vragen waarop we nog geen antwoord hebben en met het gevoel dat het ongeluk en de dood van Jules voorkomen had kunnen worden als een reeks van fouten niet was gemaakt."

Onderzoek

Bianchi boorde op 5 oktober 2014 zijn Marussia-bolide in een kraanwagen tijdens de Grand Prix van Japan. De crash werd veroorzaakt door het natte wegdek op het circuit. 

Een onderzoek van de FIA concludeerde twee maanden later dat Bianchi gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd en zijn snelheid onvoldoende had verminderd.

"Het onderzoek van de FIA deed meerdere aanbevelingen om de veiligheid in de Formule 1 te vergroten, maar het benoemde niet welke fouten er zijn gemaakt die leidden tot de dood van Jules", aldus Chamberlayne.

"Het was verrassend en pijnlijk voor de familie van Bianchi dat de onderzoekscommissie in zijn conclusie de schuld bij Jules legde, hoewel er ook verschillende andere factoren werden genoemd die medebepalend waren."

"Het is belangrijk voor de huidige en de toekomstige Formule 1-coureurs dat ze erop kunnen vertrouwen dat hun veiligheid voorop staat. Als dat het geval was geweest op Suzuka, dan had Jules Bianchi waarschijnlijk nu nog geleefd."

Senna

Bianchi reed in totaal 34 Grands Prix voor het team van Marussia.

Hij was de eerste coureur die overleed aan de gevolgen van een crash in een Formule 1-race sinds het tragische ongeluk van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna in 1994 op het circuit van Imola.