Horner ziet grote overeenkomsten tussen Verstappen en Vettel

Red Bull-teambaas Christian Horner ziet veel overeenkomsten tussen Max Verstappen en Sebastian Vettel, die vier keer wereldkampioen werd in dienst van het Oostenrijkse team.

"Het is bijna griezelig hoeveel overeenkomsten er zijn tussen Max nu en Vettel toen hij bij ons in het team kwam", aldus Horner dinsdag bij de test in Barcelona tegen Autosport.com.

"De monteurs vertelden dat de manier waarop ze in de auto stappen zelfs hetzelfde is. Ze stappen vanaf dezelfde kant in, ze trekken op dezelfde manier hun knie op om in het chassis te komen, enzovoorts."

De 18-jarige Verstappen schreef zondag bij de Grand Prix van Spanje historie door te zegevieren in zijn eerste race na zijn promotie van Toro Rosso naar Red Bull Racing.

Vettel bewandelde in 2009 dezelfde weg en werd vervolgens wereldkampioen in 2010, 2011, 2012 en 2013. Momenteel is de Duitser bezig aan zijn tweede seizoen bij Ferrari.

Rust

Horner benadrukt echter dat Verstappen ondanks de overeenkomsten met zijn voorganger ook zijn eigen identiteit heeft. De Brit is vooral onder de indruk van de rust die de jonge Limburger uitstraalde in zijn eerste race voor Red Bull.

"Het belangrijkste aspect van zijn prestatie tot nu toe is zijn kalmte. Wij werden allemaal heel zenuwachtig met nog vijf ronden te gaan omdat de banden bijna volledig versleten waren."

"Kimi Raikkonen hijgde bovendien in zijn nek, maar Max zei over de radio heel kalm: 'Kunnen jullie aan racedirecteur Charlie Whiting vragen of hij snel iets wil doen aan de blauwe vlaggen'?."

"Er was geen paniek in zijn stem, geen spanning. Het was een jonge man die volledig de controle had over wat hij aan het doen was. Je zou nooit denken dat hij achttien is. Hij heeft ontzettend veel indruk gemaakt, in alles wat we hem tot nu toe hebben zien doen."

Update

Verstappen krijgt over een kleine twee weken bij de Grand Prix van Monaco mogelijk al de beschikking over een update van Renault, de motorleverancier van Red Bull.

De Oostenrijkse renstal en het Franse bedrijf testen de verbeterde motor dinsdag en woensdag in Barcelona. Volgens de originele planning zou de update pas een race later in Canada worden doorgevoerd.

"Laten we nog even afwachten hoe de test deze week gaat, maar als er een kans is om meer competitief te zijn in Monaco, dan willen we die natuurlijk pakken", stelt Horner. "Maar Renault zal uiteindelijk het besluit nemen."

Verstappen meldde maandag dat hij in Monaco voor een podiumplek wil gaan. Volgens Horner zou het stratencircuit zeer goed moeten passen bij de auto van Red Bull. "We dachten dat Monaco onze beste kans was om een race te winnen dit jaar."

Verstappen stapt woensdag in de Red Bull bij de testen in Barcelona. Zijn teammaat Daniel Ricciardo is dinsdag actief op het Circuit de Catalunya.

Tip de redactie