Formule 1

Kvyat wacht nog op 'goede uitleg' voor promotie Verstappen

Daniil Kvyat zag het besluit van Red Bull dat hij van stoeltje moest wisselen met Max Verstappen niet aankomen.

"De beslissing was een schok voor mij, ook de manier waarop deze tot stand kwam", aldus Kvyat donderdag op de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje van komend weekend.

"Ik heb niet echt een goede uitleg gekregen, maar als de bazen wat willen, dan gebeurt het ook. Ik heb het gevoel dat ik alles gedaan heb wat ik kon voor het team, maar het is wat het is. Ik geef altijd mijn antwoorden op het circuit en dat zal niet veranderen door dit besluit."

Red Bull maakte vorige week bekend dat de 18-jarige Verstappen de overstap maakt van satellietteam Toro Rosso naar topteam Red Bull Racing en dat de vier jaar oudere Kvyat de omgekeerde weg bewandelt. De race van zondag op het Circuit de Catalunya is de eerste Grand Prix in de nieuwe samenstelling.

Kvyat kreeg zijn 'degradatie' te horen van Red Bull-adviseur Helmut Marko. "Ik was in Moskou naar Game of Thrones aan het kijken toen ik gebeld werd. In een gesprek van een minuut of twintig kreeg ik veel interessante details te horen, maar die ga ik nu hier niet delen."

Toekomst

De Rus maakte duidelijk dat hij vooral naar de toekomst wil kijken. "Er zijn nog zeventien races dit seizoen en ik heb ook bij Toro Rosso nog steeds een heel goede kans om me te laten zien."

"Ik heb in 2014 al een jaar voor Toro Rosso gereden en ik heb weer een heel warm welkom gekregen. Ik denk dat we het heel goed kunnen gaan doen en dan zullen er altijd nieuwe kansen komen."

Kvyat stapte eind 2014 al na één seizoen over van Toro Rosso naar Red Bull Racing. "Maar ik denk niet dat het te snel ging. Vier weken geleden stond ik nog op het podium in China. Het zal interessant zijn om te zien wie er de rest van het jaar betere resultaten gaat behalen."

Verstappen

Verstappen zat naast Kvyat op de persconferentie. De Limburger wilde niet te veel kwijt over het besluit van Red Bull. "Het is niet aan mij om te bepalen wie welke kans verdient. Ik ben vooral heel blij met de kans die ik gekregen heb. Racen voor een topteam was altijd het plan."

"Of dit een groot risico voor me is? Ik denk dat het een groter risico was om vorig jaar op heel jonge leeftijd te beginnen in de Formule 1 en dat is ook goed gegaan."

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) wilde niet zeggen of hij begrip had voor het besluit van Red Bull.

"Dat doet er niet echt toe. Maar ik denk dat ze zich er wel bewust van moeten zijn dat jonge coureurs tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Er staat zoveel druk op de coureurs en er is zoveel te leren, dat het logisch is dat je fouten maakt, zeker als je nog jong bent."

Verstappen rijdt vrijdagochtend om 10.00 uur bij de eerste vrije training zijn eerste kilometers in de auto van Red Bull. De race in Spanje is zondag om 14.00 uur.

Tip de redactie