​Max Verstappen heeft nooit serieus overwogen om Toro Rosso voor een ander team dan Red Bull Racing te verruilen.

Dinsdagochtend maakte het Oostenrijkse team bekend dat de 18-jarige Nederlander vroegtijdig wordt doorgeschoven vanuit het satellietteam en van stoeltje ruilt met de Rus Daniil Kvyat.

Verstappen zelf had dat niet zien aankomen. "Ik was natuurlijk heel erg blij", zegt de Limburger op de site van Red Bull Racing. "Het was ook wel een beetje een shock, want ik verwachtte het niet. Maar ik ben natuurlijk wel ontzettend blij met deze kans."

Nu alle plichtplegingen achter de rug zijn en hij een nieuw stoeltje aangemeten kreeg bij de fabriek in het Engelse Milton Keynes, kan het de jongste Formule 1-debutant ooit niet snel genoeg gaan. "Ik kan niet wachten om in mijn nieuwe auto te stappen."

Verstappen werd in het verleden meermaals gelinkt aan andere grote teams, maar daar heeft hij naar eigen nooit zeggen nooit serieus over nagedacht. "Ik ben hier altijd erg gelukkig geweest en heb nooit een reden gehad om van team te wisselen."

RB12

Waar Verstappen namens Toro Rosso de STR11 bestuurde, mag hij voor Red Bull achter het stuur kruipen van de RB12. "Ik hoop dat hij sneller is", zegt de Nederlander over het verschil. "Dat is het belangrijkst."

"Hopelijk voel ik me er comfortabel in, want dat is wat je wilt als coureur. Daar zullen we achterkomen in Barcelona", doelt Verstappen op de Grand Prix van Spanje, die volgende week zondag wordt verreden op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

"Ik heb nog nooit eerder in de RB12 gereden, dus het wordt een nieuwe ervaring voor me. Ik moet ook nog een hoop dingen opsteken, maar daar ben ik klaar voor."

Verstappen legt de lat dan ook niet te hoog voor zichzelf richting de Spaanse Grand Prix. "Ik doe het rustig aan en ga erheen zonder verwachtingen, eerlijk gezegd. Ik wil gewoon wennen aan de auto en hem steeds beter leren kennen."

Goede match

Bij Red Bull wordt de Nederlander teamgenoot van de Australiër Daniel Ricciardo. "Ik moet goed naar hem kijken, want het draait uiteindelijk om punten pakken", zegt Verstappen over de nummer vier in de WK-stand.

"Ik heb hem al een beetje leren kennen en we wonen toevallig ook in hetzelfde pand in Monaco, dus ik denk dat we zeker een goede relatie op kunnen bouwen", voorspelt de jongeling, die bij Toro Rosso een gespannen verstandhouding zou hebben met teamgenoot Carlos Sainz.

Verstappen verwacht dat hij ook goed zal passen bij Red Bull. "Ik weet natuurlijk veel van wat ze in het verleden hebben gepresteerd. Dit is een erg competitief team en ik ben een competitief persoon, dus hopelijk wordt het een goede match."

Druk

Dat de verwachtingen nu wellicht wel wat hoger worden, brengt geen extra druk mee voor de Limburger. "Dat denk ik niet. Ik rij nu natuurlijk wel voor een topteam, maar uiteindelijk probeer je gewoon je best te doen."

"Het is vooral een grote eer om voor een topteam te mogen racen. Dat is wat elke coureur wil, denk ik. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."