Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft zondag na de Grand Prix van Rusland stevig uitgehaald naar mensen die speculeren dat regerend wereldkampioen Lewis Hamilton bewust wordt tegengewerkt door zijn team.

"Er wordt op sociale media flink gescholden op ons team en er zingen heel veel complottheorieën rond", aldus Wolff tegen Motorsport.com.

"Mijn antwoord daarop is dat ik de gekken die denken dat wij een van onze eigen coureurs duperen, eigenlijk niet eens wil erkennen. Natuurlijk werken we hem niet bewust tegen. Dit is een technische sport, dus dit soort dingen kan gebeuren."

Hamilton kroonde zich in 2014 en 2015 tot wereldkampioen in de Formule 1, maar hij staat na vier van de 21 races van het huidige seizoen al 43 punten achter op teamgenoot Nico Rosberg. De Duitser won dit jaar tot nu alle Grands Prix, terwijl Hamilton al veel problemen met zijn auto kende.

Zo kwam de Engelsman bij de kwalificatie voor de GP van Rusland door technische mankementen aan zijn Mercedes niet verder dan een tiende plaats en moest hij tijdens de race met nog twintig rondes te gaan rustiger aan doen wegens problemen met zijn motor. Rosberg reed daardoor onbedreigd naar de winst in Sochi.

"Maar Rosberg zijn auto had ook problemen zondag", stelde Wolff. "Op een gegeven moment leek het zelfs dat hij de race niet kon uitrijden. We zoeken de grenzen op om races te winnen en dan kun je er soms ook overheen gaan."

Hamilton

Hamilton nam het na de race in Rusland in gesprek met Sky Sports ook op voor zijn team. "De monteurs aan mijn kant van de garage hebben het erg lastig. Maar ik heb absoluut het volledige vertrouwen in hen."

De Brit ziet niks in de theorie dat Rosberg voorgetrokken wordt door Mercedes. "Dat is niet gebeurd in de laatste drie jaar en ik zie geen reden dat dat nu wel zou gebeuren."

Wolff maakte duidelijk dat hij de beledigende boodschappen op sociale media over Mercedes niet serieus wil nemen. Hij vond het echter nodig om er publiekelijk op te reageren omdat het mogelijk van invloed kan zijn op het team van Hamilton.

"Ik praat er nu over omdat ik die mannen wil beschermen. Zij krijgen te maken met onvergeeflijke en oneerlijke opmerkingen. En als ze die lezen, dan nemen ze het misschien persoonlijk op. Daarom wil ik hier nu heel duidelijk over zijn."

Snelheid

Hamilton was blij dat hij er na een moeilijk weekend nog een tweede plaats uit wist te slepen op de Sochi Autodrom, al had hij er tijdens de race ook lange tijd vertrouwen in dat hij het Rosberg nog lastig zou kunnen maken in de strijd om de zege.

"Ik had geen enkele twijfel dat ik kon winnen, ik had de snelheid ervoor. Maar ik had een probleem met mijn motor, dus ik moest snelheid minderen, ik kon niet vol gas geven op de rechte stukken. Ik ben blij dat ik heb kunnen finishen."

De volgende Grand Prix is over twee weken op het Circuit de Catalunya in Spanje.