Het Sochi Autodrom is dit weekend het decor voor de vierde Grand Prix van het Formule 1-seizoen. Nico Rosberg gaat na zijn derde zege van 2016 en zijn zesde overwinning op rij fier aan kop in het algemeen klassement. 

Lewis Hamilton verloor echter nog nooit in Rusland. Eén ding is zeker: minimaal één serie zal dit weekend geen stand houden. Een overzicht van het programma.

Circuit: Sochi Autodrom
Aantal ronden: 53
Lengte circuit: 5,848 meter
Aantal bochten: 18

Weetje: De Grand Prix van Rusland staat pas voor de derde keer op het programma. Het circuit in Sochi werd in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014 aangelegd en in datzelfde jaar werd er de eerste Grand Prix verreden. Dit was precies honderd jaar na de laatste Grote Prijs in Rusland, die werd gereden in Sint-Petersburg.

Recordwinnaar: Lewis Hamilton 2x (2014 en 2015)
Snelste ronde: Sebastian Vettel (1:40.071)

Programma (Nederlandse tijden)

Zaterdag 30 april

Kwalificatie: 14.00-15.00 uur

Zondag 1 mei

Race: 14.00 uur

Wat verwacht Koen Vergeer, schrijver en Formule 1-kenner, van de Grand Prix?

"Ik vind de eerste plaats van Nico Rosberg eigenlijk heel curieus. Dat is omdat ik Lewis Hamilton altijd veel hoger heb ingeschat, en dat doe ik nog steeds. Hij zette Rosberg de voorgaande jaren voortdurend opzij. Hoewel Rosberg nu alles wint, vind ik hem niet per se beter racen dan Hamilton. Alleen lijkt Hamilton niet gefocust, alsof hij zijn zaakjes niet op orde heeft."

"Ik krijg stilaan een beetje het gevoel dat Hamilton na zijn derde wereldtitel van vorig jaar, en de evenaring van het record van zijn idool Ayrton Senna, een beetje verzadigd is. Dat was echt een levensdoel voor hem. Hij heeft een 'refocus' nodig om weer op zijn top te kunnen racen. Ik hoop dat dat snel gebeurt, want anders zijn we in Hongarije al klaar met de Grand Prix van 2016. Maar Hamilton wordt nog wel wakker."

"Max Verstappen haalt eruit wat erin zit dit jaar. Als er geen rare dingen gebeuren, zal hij ook dit weekend weer in de punten gaan rijden. Maar meer zit er momenteel ook niet in. Naast Mercedes en Ferrari is ook het team van Red Bull zo veel sneller, dat hij zo al zes auto's voor zijn neus heeft. En als de teams van Williams en Force India hun zaakjes ook nog op orde krijgen, wordt het nog moeilijker."

"Daarom denk ik dat het slim is dat hij zo snel mogelijk naar Red Bull gaat, waar hij als tussenstap naar de absolute top volgens mij het best heen kan. Ik heb het gevoel dat de topteams ook wel aan het azen zijn op zijn diensten, gezien de aflopende contracten van Rosberg bij Mercedes en van Kimi Raikkonen bij Ferrari. Ik denk alleen niet dat hij daar al heen moet gaan. Bij die teams worden veel meer politieke spelletjes gespeeld."

"Stel je voor dat Max zich naast Rosberg of Hamilton in een team zou moeten manifesteren, dat is best een grote opgave. En nu noem ik Red Bull wel een tussenstap, maar ze zijn daar ook heel goed bezig en wanneer ze de motor nog ontwikkelen kunnen ze daar ook naar podiums gaan rijden. Als Red Bull echt naar voren komt, kunnen ze daar met de grote jongens in gevecht gaan."

Grand Prix Rusland 2015

1. Lewis Hamilton (1:37.11)
2. Sebastian Vettel (+ 6 sec.)
3. Sergio Perez (+ 29 sec.)
10. Max Verstappen (+ 1.28 min)

Pole position: Nico Rosberg
Snelste ronde: Sebastian Vettel (1:40.071)

Laatste winnaars

2015: Lewis Hamilton
2014: Lewis Hamilton

WK-stand coureurs

1. Nico Rosberg (Mercedes) - 75
2. Lewis Hamilton (Mercedes) - 39
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) - 36
4. Sebastian Vettel (Ferrari) - 33
5. Kimi Raikkonen (Ferrari) - 28

9. Max Verstappen (Toro Rosso) - 13

WK-stand constructeurs

1. Mercedes - 114
2. Ferrari - 61
3. Red Bull - 57
4. Williams - 29
5. Haas - 18
6. Toro Rosso - 17