Lewis Hamilton vindt dat er dit seizoen geëxperimenteerd moet worden met nieuwe formats om de Formule 1 aantrekkelijker te maken. Volgens de Brit moet dat de sport in 2017 ten goede komen.

Dit seizoen werd geprobeerd verandering door te voeren in de Formule 1, maar tijdens de eerste Grand Prix in Australië leverden zowel coureurs als fans veel kritiek op het nieuwe kwalificatiesysteem. Afgelopen weekend reden de coureurs in China weer volgens het oude format. Hoewel Hamilton erkent dat de nieuwe opzet geen succes was, pleit hij voor veranderingen in de Formule 1.

"Ik vind dat we niet bang moeten zijn om dingen te proberen. We zijn terug gegaan naar dezelfde manier van kwalificeren, wat we al na de race in Australië hadden moeten doen. Maar er zijn geen nieuwe ideeën bedacht, dat is niet goed", zegt de Britse wereldkampioen tegen Autosport.com.

Hamilton denkt dat de rest van dit seizoen benut moet worden om kleine aanpassingen in de Formule 1 door te voeren om te kijken of de sport daardoor aantrekkelijker wordt voor de fans.

"Als het publiek ziet dat we iets proberen en het werkt niet zullen ze het vast niet leuk vinden, maar dan weten ze wel dat we bezig zijn en dat we in de ontwikkelingsfase voor volgend jaar zitten."

"De laatste tien jaar ziet alles van donderdag tot en met zondag er ongeveer hetzelfde uit. Ik houd van het racen, maar als het format elk weekend anders is zou dat veel leuker zijn voor het publiek."

GP2

Volgens de Mercedes-coureur kan de Formule 1 een voorbeeld nemen aan de GP2, voor veel coureurs een opstap naar de hoogste klasse van de autosport. "Er moet iets veranderen, want 21 weekenden die precies hetzelfde zijn is niet leuk. We moeten de boel opschudden."

"Het leuke in de GP2 was dat daar volgens een andere opzet werd gereden. Een race op zaterdag en één op zondag, die ook nog eens verschillend van opzet waren. Dat was erg gaaf. Ik zeg niet dat we per se meer races nodig hebben, alleen kun je verschillende scenario’s in de weekenden bedenken, zodat er elke keer een nieuw doel is."

De Formule 1-coureurs rijden komend weekend in Rusland op het circuit van Sochi. Hamilton bezet na drie Grands Prix de tweede plaats in de WK-stand, achter teamgenoot Nico Rosberg.