McLaren-coureur Fernando Alonso heeft goedkeuring gekregen om mee te doen aan de Grand Prix van China, op voorwaarde dat hij vrijdag nieuwe medische testen ondergaat na de eerste vrije training.

De internationale automobielfederatie FIA meldt donderdag in een verklaring dat Alonso voorlopig fit is verklaard. Het zal pas na de eerste vrije training duidelijk worden of hij ook de rest van het weekend mee mag doen.

De 34-jarige Spanjaard crashte zwaar tijdens de eerste race van het seizoen in Australië en kreeg anderhalve week geleden van de medici van de FIA geen toestemming om van start te gaan in Bahrein. Hij werd toen vervangen door de de Belg Stoffel Vandoorne.

Alonso vertelde eerder op donderdag aan journalisten in China dat hij zich "honderd procent klaar" voelt om weer te racen dit weekend. 

"Ik voel me goed", aldus de tweevoudig wereldkampioen, die kampte met een rib- en longkwetsuur. "Eerlijk gezegd was ik in Bahrein mentaal honderd procent klaar om te racen, maar fysiek had ik veel pijn. Ik wilde toen wel proberen om met de pijn om te gaan, maar de situatie is nu flink verbeterd."

"Ik heb geen pijn meer en de laatste paar dagen heb ik min of meer mijn normalte trainingsroutine kunnen aanhouden. Ik heb de laatste twee weken ook weer goed kunnen slapen. Dat is fijn, want de eerste tien dagen na de GP van Australië kon ik niet liggen op één zij."

Vrije training

De eerste vrije training voor de GP van China op het Shanghai International Circuit begint vrijdag om 4.00 uur Nederlandse tijd.

De kwalificatie op zaterdag begint om 9.00 Nederlandse tijd, terwijl de race 23 uur later van start gaat.