Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de internationale automobielfederatie FIA hebben donderdag besloten om vanaf de eerstkomende Grand Prix het oude kwalificatiesysteem weer in te voeren. 

De elf teams spraken eerder op donderdag al unaniem de wens uit om per direct terug te keren naar het kwalificatiesysteem dat vorig jaar werd gehanteerd. 

De teambazen deden dat door hun handtekening te zetten onder een brief naar Ecclestone en de FIA. Tijdens de Grand Prix in China over een week zal het oude kwalificatiesysteem weer van toepassing zijn. Dat format zal de rest van het seizoen gebruikt worden.

De koningsklasse van de autosport kende sinds dit seizoen een nieuwe manier van kwalificeren in de vorm van een afvalsysteem, maar het nieuwe format leverde al bij de eerste Grand Prix in Melbourne forse kritiek op.

De teambazen kwamen zondag rond de Grand Prix van Bahrein bijeen voor een crisisoverleg met Ecclestone en FIA-voorzitter Jean Todt, maar toen werd er nog geen overeenstemming bereikt.

Todt en Ecclestone waren zelf voor een systeem waarbij gedurende de drie kwalificatiesessies de twee snelste tijden van iedere coureur bij elkaar worden opgeteld.

Verwarrend

De teambazen vreesden echter dat het format van Todt en Ecclestone te verwarrend zal zijn voor de fans en dat de kwalificatie te ingewikkeld zal worden.

Todt en Ecclestone zeiden voorheen meerdere malen dat ze niet terug willen naar het systeem van 2015, omdat ze vinden dat raceweekenden spannender en minder voorspelbaar moeten worden.