Kimi Raikkonen vreest dat fans de Formule 1 de rug zullen toekeren vanwege de continue wrevels over de regelgeving en de politiek in de sport.

De laatste weken is er veel kritiek op het nieuwe kwalificatiesysteem. Zowel coureurs als teambazen willen af van het nieuwe format, waarbij steeds degene met de slechtste tijd afvalt.

Nadat eerder in Australië tijdens het laatste deel van de kwalificatie de coureurs niet meer op de baan verschenen, gebeurde zaterdag in Bahrein vrijwel hetzelfde. De rijders en hun teams kiezen ervoor om banden te sparen in plaats van een snellere tijd neer te zetten. Dat leidde opnieuw tot veel boze reacties bij fans.

Op de vraag wat Raikkonen drijft om na vijftien jaar in de Formule 1 nog door te gaan, antwoordde de Fin zaterdag na de kwalificatie: "Het gaat om het racen, dat is nooit een geheim geweest. In veel andere raceklasses zijn al de andere dingen eromheen veel leuker. Er is zoveel politiek en onzin in de Formule 1. Dat is soms waanzinnig."

"Mensen van buiten de sport zullen ongetwijfeld naar ons kijken en denken 'wat een domme mensen, wat doen ze allemaal?'"

Volgens de 35-jarige Raikkonen gaat het al jaren de verkeerde kant op met de sport. "Dit is voor niemand goed. Maar helaas gaat het al jaren zo."

Hoogst haalbare

De Ferrari-coureur verliet de Formule in 2009 omdat hij de sport zat was, maar keerde na uitstapjes in het wereldkampioenschap rally en NASCAR twee jaar later weer terug. Raikkonen is er ondanks de problemen binnen de sport van overtuigd dat de Formule 1 het summum van de autosport zal blijven.

"Als je op een circuit wilt racen, is Formule 1 nog steeds het hoogst haalbare. De auto's zijn het snelst. Er zitten goede en slechte dingen aan alle raceklasses, het is afhankelijk van wat je wilt."

Kruisigen

Ook Mercedes-teambaas Toto Wolff liet zich na afloop van de kwalificatie in Bahrein zeer kritisch uit over de nieuwe opzet. "Als iemand ons probeert dwars te zitten, moeten we diegenen publiekelijk kruisigen in de pits", zei de Oostenrijker in de aanloop naar een overleg tussen Formule 1-teams, FIA-president Jean Todt, Bernie Ecclestone en vertegenwoordigers van bandenleverancier Pirelli. 

De belanghebbenden in de Formule 1 proberen zondag voorafgaand aan de race in Bahrein tot een oplossing te komen over de manier waarop de coureurs de kwalificatie moeten afwerken.

Er wordt gesproken over een format waarbij Q1 en Q2 vrijwel hetzelfde blijven, maar met name Q3 op de schop zal gaan. In het laatste deel van de kwalificatie zullen de coureurs de beschikking hebben over een extra set banden, waardoor het aantrekkelijker wordt om de baan op te gaan.