FIA-president Jean Todt, elf vertegenwoordigers van de Formule 1-teams en Bernie Ecclestone hebben zondag een ontmoeting met Pirelli-directeur Paul Hembery om te overleggen over het nieuwe kwalificatiesysteem.

Voorafgaand aan de race in Bahrein proberen de belanghebbenden in de Formule 1 tot een oplossing te komen over de manier waarop de coureurs de kwalificatie moeten afwerken.

Het nieuwe format, waarbij steeds degene met de slechtste tijd afvalt, werd twee weken geleden in Melbourne geïntroduceerd, maar de coureurs concludeerden dat het een mislukking is.

Bij de Grand Prix van Bahrein is ondanks protesten de nieuwe manier van kwalificeren nog van toepassing. Maar zeer waarschijnlijk wordt het format binnenkort opnieuw aangepast. "Wat we ook besluiten, ik heb er vertrouwen in dat we met z’n allen tot overeenstemming kunnen komen", zei Todt zaterdag tijdens een persconferentie.

Teleurstelling

Er wordt zondag gesproken over een format waarbij Q1 en Q2 vrijwel hetzelfde blijven, maar met name Q3 op de schop zal gaan. In het laatste deel van de kwalificatie zullen de coureurs de beschikking hebben over een extra set banden, waardoor het aantrekkelijker wordt om de baan op te gaan. In Melbourne stapten de coureurs drie minuten voor het einde van de kwalificatie al uit de auto om banden te sparen voor de race.

Todt en wedstrijdleider Charlie Whiting bevestigden zaterdag dat dit nieuwe format is bedacht na de Grand Prix van Australië.

"Australië ligt achter ons, en het was duidelijk dat er teleurstelling was over het laatste deel van de kwalificatie. Daarom heb ik direct Charlie gebeld en hij stelde dat de coureurs een set banden miste in Q3."

'Kans geven'

Pirelli kon echter niet in Bahrein al voor alle teams extra banden meenemen, waarna werd besloten de kwalificatie nog niet aan te passen.  

Volgens Todt zijn er vele mogelijkheden om het format te veranderen en moet eerst de kwalificatie in Bahrein afgewacht worden, voordat er een beslissing wordt genomen. "Ik vond dat het noodzakelijk was om dit format nog een kans te geven voordat we teruggaan naar het oude systeem."