Max Verstappen is in tegenstelling tot veel collega's in de Formule 1 voorzichtig positief over het nieuwe kwalificatiesysteem in de koningsklasse van de autosport.

Het nieuwe format werd gebruikt bij de eerste race van het seizoen in Australië. Ondanks veel kritiek zal het systeem komend weekend in Bahrein gehandhaafd worden.

"Het maakt voor mij niet zoveel uit. Ik vond het nieuwe systeem ook wel goed werken", vertelt Verstappen aan NU.nl. "Met iets nieuws is er altijd even tijd nodig om dingetjes aan te passen. Ik ben er niet heel negatief over."

"Je hebt maar één ronde de tijd om het te laten zien en dat maakt het moeilijk, maar ik vind dat het wel iets heeft. Misschien past het ook wel bij mij als coureur."

In de nieuwe opzet wordt er gereden volgens een afvalsysteem. In de eerste twee sessies valt er na een bepaalde tijd elke negentig seconden een coureur af. In deel drie strijden acht coureurs om de pole position. In Australië leverde het Verstappen de vijfde startplek op.

"Q1 en Q2 zijn heel spannend, voor de coureurs zelf ook", oordeelt de 18-jarige Nederlander van Toro Rosso. "Q3 mag wel iets anders, maar dat zal de tijd uitwijzen."

Ecclestone

De jonge Limburger is tot dusver een van de weinigen die vrij positief is over de nieuwe opzet. Veel teambazen en coureurs spraken zich onlangs openlijk uit tegen het systeem en de manier waarop dit tot stand kwam.

Na de Grand Prix van Bahrein zal er opnieuw naar het format gekeken worden, zo liet Formule 1-baas Bernie Ecclestone onlangs weten. Volgens Verstappen verandert er echter niet zo heel veel bij de nieuwe manier van kwalificeren.

"Het blijft eigenlijk hetzelfde. Ik heb het nieuwe systeem nu een keer meegemaakt en dat beviel goed. Ik kon me erop instellen en paste ook mijn banden erop aan."

Regels

Naast de kritiek op het kwalificatiesysteem is er meer onvrede bij de Formule 1-coureurs. Onlangs brachten ze in een verklaring naar buiten weinig op te hebben met de manier waarop de regels in hun sport worden veranderd.

Verstappen houdt zich daarover op de vlakte. Hij vindt dat hij nog te weinig ervaring heeft. "Ik heb daar geen zeggenschap over. Je moet je aanpassen aan de regels, dingen ervaren en meemaken. Pas dan kun je je oordeel geven."

"Het zou in de toekomst zo kunnen zijn dat mijn mening als iemand van de nieuwe generatie belangrijk is, maar ik denk dat er ook mensen met ervaring nodig zijn. Het is nog even afwachten allemaal."

Vrijdagmiddag staan in Bahrein de eerste twee vrije trainingen op het programma. Zaterdag volgen de derde vrije training en de kwalificatie, waarna zondag om 17.00 uur de race wordt verreden.