Max Verstappen is het Formule 1-seizoen zondag begonnen met een tiende plaats in de Grand Prix van Australië. De winst ging naar Nico Rosberg van Mercedes.

Verstappen begon vanaf de vijfde startplaats en lag lange tijd op de vierde plaats, maar gaf door een matige pitstop veel plekken prijs. Daardoor moest de Toro Rosso-coureur uiteindelijk genoegen nemen met plaats tien.

Daarmee pakte de 18-jarige Nederlander zijn eerste punt van het seizoen. Vorig seizoen eindigde Verstappen uiteindelijk als twaalfde met 49 punten.

De strijd in Melbourne werd tijdelijk gestaakt door een zware crash van McLaren-coureur Fernando Alonso. De Spanjaard kwam er ongedeerd vanaf, waarna de race weer kon worden hervat.

Rosberg nam na iets meer dan de helft van de race de leidende positie over van Sebastian Vettel, die direct bij de start de leiding had overgenomen van Lewis Hamilton.

Achter Rosberg eindigde wereldkampioen Hamilton, die vorig jaar won in Australië, uiteindelijk als tweede. De derde plaats was voor Vettel. Verstappens teamgenoot Carlos Sainz werd negende.

Alonso

De dag begon rampzalig voor Red Bull Racing-coureur Daniil Kvyat, die tijdens het inrijden met technische problemen kampte en niet van start ging. Ook Alonso (McLaren), Esteban Gutierrez (Team Haas), Kimi Raikkonen (Ferrari), Marcus Ericsson (Sauber) en Rio Haryanto (Marussia) haalden de finish niet.

Na achttien ronden werd de race op het Melbourne Grand Prix Circuit tijdelijk onderbroken door de zware crash van Alonso. De Spanjaard kwam in aanraking met Team Haas-coureur Gutierrez, vloog een paar keer over de kop en eindigde in de bandenstapel. Van zijn auto was weinig meer over. (Bekijk beelden van de crash)

Alonso kon op eigen kracht het circuit verlaten en liep geen ernstige fysieke schade op. Nadat het circuit puinvrij was gemaakt kon de race weer worden hervat en schoof Verstappen door het uitvallen van Kimi Raikkonen (Ferrari) op naar plek vier.

Tijdverlies

Bij zijn tweede pitstop, waarbij hij wisselde naar de mediumband, viel Verstappen echter door tijdverlies terug naar plaats twaalf. Vervolgens reed hij met teamgenoot Carlos Sainz lang achter Jolyon Palmer van Renault.

Dat leidde tot extra oponthoud voor de Limburger. Uiteindelijk moest hij, na ook nog een keer gespind te zijn, genoegen nemen met de tiende plaats.

Over twee weken is in Bahrein de tweede Grand Prix van het seizoen. Daar zal overigens de kwalificatie weer volgens het oude systeem plaatsvinden, in tegenstelling tot de kwalificatie in Australië.