Formule 1-coureurs en teambazen zijn absoluut niet te spreken over het nieuwe kwalificatiesysteem. In Australië werd zaterdag voor de eerste keer volgens de nieuwe opgezet gereden, maar dat was geen succes.

In de nieuwe opzet wordt er gereden volgens een afvalsysteem. In elke kwalificatieronde valt er na een bepaald aantal minuten elke negentig seconden een coureur af. In het laatste deel strijden acht coureurs om de pole position.

In Q3 zette Lewis Hamilton in Melbourne al snel een goede tijd neer, waar niemand aan kon tippen. In de laatste minuten kwam geen enkele coureur meer de baan op om de tijd van de Britse wereldkampioen aan te vallen. Alle rijders waren al uit hun auto gestapt op het moment dat de kwalificatie officieel ten einde kwam.

Mercedes-teambaas Toto Wolff omschreef de nieuwe opzet als "waardeloos". Zijn collega Christian Horner van Red Bull ging nog een stap verder. "Ten eerste moeten we ons verontschuldigen. Onze intenties waren goed, maar we hadden het niet bij het rechte eind. We moeten hier onmiddellijk over praten met elkaar."

"Wat we vandaag gezien hebben, is niet goed voor de Formule 1. We hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt dus laten we dit oplossen voor de Grand Prix van Bahrein."

De teambazen komen zondag bij elkaar om te overleggen over het nieuwe systeem en tot een oplossing te komen.

Verandering

Ook Lewis Hamilton, die de pole position pakte in Melbourne, was kritisch over het nieuwe systeem.

"Er moet zeker iets veranderen. Geef ons meer banden, laat ons al de banden gebruiken, laat ons meer ronden rijden zodat het publiek de hele tijd auto's op de baan ziet", aldus Hamilton.

Sebastian Vettel sloot zich aan bij de woorden van de Britse wereldkampioen. "We wisten allemaal dat dit ging gebeuren. De kwalificatie was niet erg leuk om naar te kijken. Voor het publiek denk ik ook niet dat dit de kant is die we op moeten gaan."

Ecclestone

Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, is eveneens duidelijk in zijn oordeel. "Ik ben vanaf het begin niet enthousiast geweest over deze opzet. Het was behoorlijk slecht. Maar dit is wat we nu hebben, totdat we het veranderen."

Ecclestone, die zelf niet aanwezig is in Australië, weet zeker dat de opzet voor de volgende Grand Prix van Bahrein herzien kan worden, maar hij waarschuwt ervoor terug te keren naar het oude format.

"Als we teruggaan naar het oude systeem, zal ik je vertellen wat er gebeurt: Mercedes eindigt als eerste en tweede. Ik wil niet dat iedereen kan voorspellen hoe de startopstelling eruit gaat zien en hoe de race gaat eindigen. Dan kunnen we alles verkopen wat we hebben en al ons geld op Hamilton inzetten. Dat wil het publiek niet."