​Max Verstappen heeft zich zaterdag als vijfde gekwalificeerd voor de Grand Prix van Australië. Lewis Hamilton pakte pole position in Melbourne.

In Australië werd voor de eerste keer gereden volgens het nieuwe kwalificatiesysteem en daar maakte Verstappen slim gebruik van.

De 18-jarige Limburger kwalificeerde zich vrij eenvoudig voor de derde kwalificatieronde en was zo al verzekerd van een plek bij de eerste acht.

In Q3 zette Verstappen op het juiste moment een goede tijd neer (1.25,434), waardoor hij zondag als vijfde van start gaat. Dat is de beste startpositie tot nu toe in de loopbaan van de coureur van Toro Rosso.

Hamilton

Hamilton klokte al vroeg in Q3 de snelste tijd (1.23,837) en daar kwamen de overige coureurs niet meer bij in de buurt. In de laatste minuten van Q3 kwam er niemand meer de baan op om de tijd van de Britse wereldkampioen aan te vallen.

Nico Rosberg (Mercedes) kwalificeerde zich als tweede. De Duitser hield zijn landgenoot Sebastian Vettel (Ferrari) achter zich. Kimi Raikkonen start zondag in zijn Ferrari als vierde.

Carlos Sainz, teamgenoot van Verstappen bij Toro Rosso, eindigde de kwalificatie als zevende. Felipe Massa reed in zijn Williams naar de zesde plaats. Daniel Ricciardo van Red Bull werd achtste.

Nieuw kwalificatiesysteem

In Melbourne werd voor de eerste keer gereden volgens het nieuwe kwalificatiesysteem. In de nieuwe opzet zijn de eerste twee kwalificatieronden aangepast. Q1 en Q2 duurde elk zestien minuten. De eerste zeven minuten konden de coureurs nog vrij rijden, daarna viel er elke negentig seconden iemand af.

De Duitser Pascal Wehrlein (Manor) was de eerste coureur die afviel. Daniil Kvyat was het grootste slachtoffer van het nieuwe systeem. Hij start zondag als achttiende.

Uiteindelijk bleven er acht coureurs over die in Q3 (twaalf minuten) van begin tot eind streden om de plaatsen op de voorste startrijen. De langzaamste coureur moest na vijf minuten de baan af, waarna andermaal de negentigsecondenregel in werking treedt.

Spanning

De spanning was in de laatste kwalificatieronde echter ver te zoeken. Hamilton zette al vroeg een snelle tijd neer, waar niemand meer aan kon tippen. De Brit start voor de vijfde keer vooraan in Australië en behaalde de vijftigste pole in zijn carrière.

De race in Melbourne begint zondag om 6.00 uur Nederlandse tijd.