Formule 1

'Bijna onmogelijk voor Verstappen om vorig seizoen te verbeteren'

Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos denkt dat het voor Max Verstappen moeilijk wordt de prestaties uit zijn debuutseizoen in de koningsklasse van de autosport te overtreffen.

"Wat Max vorig seizoen heeft laten zien was geniaal. Hij was bijna op geen fout te betrappen", zegt Doornbos tegen NU.nl. 

"Het is bijna onmogelijk voor hem om vorig seizoen te verbeteren. Aan het begin is alles leuk wat je doet, in zo'n tweede seizoen zijn alle ogen op je gericht en is de druk een stuk hoger."

Toch heeft Doornbos er vertrouwen in dat de 18-jarige coureur van Toro Rosso in het WK-klassement hoger kan eindigen dan zijn twaalfde plek van 2015.

"Hij heeft zich nog beter voorbereid dan vorig seizoen. Hij heeft heel de zomer doorgetraind en is fysiek veel sterker. Max moet zich richten op een plek in de top tien van het klassement, dat zou waanzinnig zijn."

Dit weekend gaat het seizoen van start met de Grand Prix van Australië. Het circuit van Albert Park betekent voor Verstappen de terugkeer op de plek waar hij vorig seizoen op 17-jarige leeftijd als jongste coureur ooit zijn debuut maakte in de Formule 1.

Destijds haalde hij door technische problemen de finish niet, terwijl hij wel op weg leek naar zijn eerste WK-punten.

Toro Rosso

Doornbos volgt met speciale belangstelling de twee teams van zijn oude werkgever Red Bull. Bij zowel Toro Rosso als Red Bull Racing was er lange tijd onduidelijkheid over de motorleverancier voor dit seizoen.

Red Bull bleef uiteindelijk toch trouw aan de Renault-motor (maar dan met de naam TAG Heuer), Toro Rosso stapte over op een Ferrari-motor. Tijdens de testritten in Barcelona reed het team van Verstappen op Mercedes na de meeste kilometers.

"Red Bull Racing heeft heel goede coureurs, maar het valt te betwijfelen of de motor betrouwbaar genoeg is", aldus Doornbos. "De auto van Toro Rosso is beter dan vorig seizoen, met de nieuwe Ferrari-motor. Ik denk zelfs dat Toro Rosso de eerste paar races hoger zal eindigen dan 'grote broer' Red Bull."

Spanning

Doornbos verwacht dat Ferrari de spanning dit seizoen terug laat keren in de Formule 1 na twee jaar van dominantie van Mercedes.

"Ferrari heeft zijn huiswerk goed gedaan en leek erg sterk tijdens de testsessies. Ik denk dat ze het gat met Mercedes hebben kunnen dichten en dat het heel spannend gaat worden. Dat is goed voor de sport."

Tip de redactie