Formule 1

Alles over de GP Australië: 'Top tien moet doel zijn voor Verstappen'

Het circuit van Albert Park is komend weekend het decor van het begin van het 67e Formule 1-seizoen. Voor Max Verstappen betekent dit een terugkeer op de plek waar het vorig jaar allemaal voor hem begon. Interessant is de vraag of Mercedes de dominantie van de laatste twee seizoenen kan doortrekken.

Circuit: Albert Park Street Circuit
Rondes: 58
Lengte circuit: 5,303 kilometer (307,574 kilometer in totaal)
Aantal bochten: 16

Programma (Nederlandse tijd):

Zaterdag 19 maart:

3e vrije training: 04.00-05.00 uur
Kwalificatie: 07.00-08.00 uur

Zondag 20 maart:

Race: vanaf 06.00 uur

Wat verwacht voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos van de race en het komende seizoen?

"Ik ben erg benieuwd naar Max' tweede seizoen. Het is eigenlijk onmogelijk voor hem om het beter te doen dan vorig jaar, waarin hij op bijna geen fout te betrappen was. Hij had een honderd procent-score. Een tweede seizoen is ook altijd lastiger. In het begin is alles geweldig wat je doet, nu ligt de lat al een stuk hoger. Toch heeft hij zich heel goed voorbereid en is hij topfit. Hij heeft heel de winter doorgetraind. Een plek in de top tien van het WK moet het doel zijn, dat zou waanzinnig zijn."

"Ik heb de wintertesten goed gevolgd, maar ik ben blij dat we eindelijk weer echt gaan racen. Ik kijk er erg naar uit, omdat het aan het begin van het seizoen heel onduidelijk is waar iedereen staat. Teams hebben nog niet het achterste van hun tong laten zien. Dat wordt pas in de kwalificaties duidelijk."

"Ik heb tijdens de testsessies gezien dat Ferrari zijn huiswerk gelukkig goed gedaan heeft. Ik denk dat zij het gat van de afgelopen twee seizoenen met Mercedes hebben kunnen dichten en dat het heel spannend gaat worden. Dat is goed voor de sport. Het zal gaan tussen Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Nico Rosberg. Red Bull heeft heel goede coureurs, maar het valt te betwijfelen of de motor betrouwbaar genoeg is."

"Ik denk zelfs dat Toro Rosso, het team van Verstappen, zeker de eerste races hoger eindigt dan 'grote broer' Red Bull. De auto van Toro Rosso is beter dan vorig seizoen, met de nieuwe motor van Ferrari. Ze hebben tijdens het testen op Mercedes na de meeste kilometers gereden. Het zag er goed uit."

"Het circuit in Melbourne kan drie seizoenen in één dag bevatten, van storm en gladheid naar zon en droogte. Heel gek, je hebt sowieso weinig grip op dit soort type circuits. Hiervoor moet je maximaal zelfvertrouwen hebben als coureur, en dat zit bij Max wel goed. Daarom denk ik dat Verstappen het goed gaat doen dit weekend."

Grand Prix Australië 2015:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 
2. Nico Rosberg (Mercedes) + 1.4 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) + 34.5 sec

Laatste vijf winnaars in Melbourne:

2011: Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)
2012: Jenson Button (McLaren-Mercedes)
2013: Kimi Raikkonen (Lotus-Renault)
2014: Nico Rosberg (Mercedes)
2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

Recordwinaar: Michael Schumacher (2000, 2001, 2002, 2004)

Ronderecord: Michael Schumacher (Ferrari, 2004): 1.24,125

Tip de redactie