Mercedes gaat Nico Rosberg en Lewis Hamilton het komende Formule 1-seizoen meer vrijheid geven. Het duo zal geen instructies van de teamleiding meer krijgen als ze op de baan met elkaar strijden.

"We zijn het aan hen, en ook aan de Formule 1 verschuldigd om ze gewoon te laten racen. Het wordt soms iets lastiger voor het team, maar dit is absoluut noodzakelijk", zei teambaas Toto Wolff tijdens een persconferentie in Duitsland.

Hamilton en Rosberg zijn al drie jaar verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. Beide Mercedes-coureurs streden de afgelopen seizoen voor de wereldtitel en kwamen regelmatig met elkaar in aanvaring, zowel op als naast het circuit. Hamilton werd de laatste twee jaar wereldkampioen, hoewel er vorig seizoen een aantal incidenten was tussen de teamgenoten.

"Toen we dit project in 2013 startten stond er veel druk op het team om goede resultaten te behalen en races te winnen. We hebben het toen redelijk gedaan", blikte Wolff terug.

"In 2014 wonnen we de wereldtitel en in 2015 hebben we laten zien dat dit geen toeval was. Om die successen te kunnen behalen, hebben we een kader moeten schetsen. Dat werkt soms en soms ook niet."

"We hebben interessante lessen geleerd en zijn verbeterd als organisatie. We werken nu een aantal jaar samen met Nico en Lewis en dat functioneerde redelijk goed. We verbreiden het kader nu iets omdat de makkelijker met elkaar samenwerken."

Gevechten

Wolff is niet bang dat de coureurs elkaar nu zullen tegenwerken op de baan. "Wij zijn belanghebbende in de Formule 1. Een goede show is essentieel voor de sport. We willen veel gevechten zien op de baan. En de rivaliteit tussen deze twee jongens is belangrijk."

Rosberg, net als Hamilton aanwezig tijdens de persconferentie in Mercedes’ Hallowed Hall, is blij met de keuze van Mercedes. "Dit is fantastisch, dank je wel Toto. Het wordt een mooie strijd."

Hamilton (tien) en Rosberg (zes) wonnen vorig jaar samen zestien van de negentien races in de Formule 1.

De eerste race van het seizoen in Australië staat op 20 maart op het programma.