Het nieuwe kwalificatiesysteem in de Formule 1 wordt definitief al vanaf de eerste race in Australië ingevoerd en ziet niet pas later in het seizoen het levenslicht.

Dat heeft de FIA vrijdag besloten. Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, stelde vorige week nog dat de software niet tijdig gereed zou zijn voor het knock-outsysteem. Dat blijkt een te sombere inschatting.

De eerste twee kwalificatieronden (Q1 en Q2) worden aangepast, terwijl de derde kwalificatieronde waar de pole position bepaald wordt niet verandert ten opzichte van de afgelopen seizoenen.

Q1 en Q2 gaan elk zestien minuten duren. De eerste zeven minuten kunnen de coureurs nog vrij rijden, daarna valt er elke negentig seconden iemand af.

In Q3 (twaalf minuten) strijden de overgebleven coureurs van begin tot eind om de plaatsen op de voorste startrijen.

Alonso

Niet alle coureurs hebben even enthousiast gereageerd op de nieuwe opzet, vooral omdat ze zo plotseling werd aangekondigd.

"Binnen een week hebben we het kwalificatiesysteem drie keer gewijzigd, of net gedaan of het gewijzigd is. Niemand heeft het officieel gemaakt", meldde McLaren-coureur Fernando Alonso.

De Australische Grand Prix wordt op 20 maart verreden.