Er zal in de eerste races van het Formule 1-seizoen nog geen gebruik worden gemaakt van het nieuwe kwalificatiesysteem, zo heeft Bernie Ecclestone zaterdag bevestigd.

Volgens de baas van de koningsklasse van de autosport is de nieuwe software niet op tijd klaar voor de eerste Grand Prix op 20 maart in Australië. Er wordt nu gestreefd naar half mei.

"We krijgen alles niet op tijd voor elkaar", zegt Ecclestone volgens Autosport.com. "Het zou bij de start van het seizoen gebruikt gaan worden, maar nu wordt het waarschijnlijk verschoven naar de Grand Prix van Spanje."

"In Australië zal de kwalificatie volgens de oude vorm plaatsvinden. Alle software moet nog worden geschreven, dat is niet eenvoudig."

Het nieuwe kwalificatiesysteem houdt in dat alle auto's op de baan rijden en er vervolgens elke anderhalve minuut iemand afvalt. Hiertoe is besloten om meer spektakel te bieden in de Formule 1.

Het plan moet op 4 maart nog wel voorgelegd worden aan het World Motor Sport Council (WMSC) van de internationale autosportfederatie FIA.

Ideeën

Ecclestone heeft nog wel wat ideeën voor vernieuwing in de Formule 1. De 85-jarige Brit wil de huidige vorm van de kwalificatie eigenlijk behouden en pleit voor enkele kleine veranderingen in de regels.

"Wat ik probeer is om de grid door elkaar te gooien, zodat degene die het snelst is in de kwalificatie niet vanaf pole position start en uit het zicht verdwijnt. Want waarom zal hij rustig aan doen in de race als hij snel is in de kwalificatie?"

"Maar als een coureur vanaf pole zou starten en ook nog eens de laatste race zou hebben gewonnen, krijgt hij zoveel seconden tijdstraf dat hij zich langs de rest van de deelnemers moet vechten. Dat zou spectaculair zijn."