Carlos Sainz heeft tijdens de eerste testsessies van de Formule 1 in Barcelona gemerkt dat Toro Rosso er erg op vooruit gaat met Ferrari als motorleverancier.

Vorig seizoen reed de renstal, waar ook Max Verstappen een stoeltje heeft, met een motor van Renault. Die krachtbron zorgde meermaals voor problemen.

"Het is een stap vooruit, zonder twijfel. Zoals we verwachtten hebben we meer vermogen en meer topsnelheid", concludeerde Sainz donderdag volgens Motorsport.com.

"Het verschil in vermogen is het grootste verschil en dat is precies wat we nodig hadden. Momenteel ziet het er qua betrouwbaarheid ook veelbelovend uit."

De gebrekkige betrouwbaarheid en het gebrek aan vermogen waren vorig seizoen de grootste problemen van de Renault-motor. De krachtbron van Ferrari heeft naar schatting vijftig tot tachtig pk meer vermogen.

Toro Rosso maakte tussen 2007 en 2013 al gebruik van motoren van Ferrari.

Mix

Aan de wagen zelf moet nog wel veel veranderen, weet Sainz. De Spanjaard vindt dat de STR11 vooralsnog veel weg heeft van de auto die vorig jaar in de testsessies werd gebruikt.

"Deze auto is een mix van verschillende onderdelen, hij is nog niet volledig. Volgende week, wanneer er nieuwe onderdelen zijn, kan ik er meer over zeggen."

Key

Technisch directeur James Key van Toro Rosso is na de eerste testsessies vooral tevreden over de betrouwbaarheid van de STR11.

"Om eerlijk te zijn hadden we zes weken geleden niet verwacht dat we met de nieuwe auto aan deze test konden deelnemen. Het was enorm krap qua tijd. Om dan gelijk zo veel kilometers te maken, is een geruststellende gedachte voor ons", zegt hij tegen Formule1.nl.

"Sterker nog, met geen enkel team waar ik ooit voor gewerkt heb, heb ik met een nieuwe auto tijdens een test 161 ronden afgelegd. Volgende week zullen we nieuwe onderdelen integreren en zullen we ons meer op performance richten. Maar dit is alvast een goed begin."

Sainz kwam maandag en woensdag in actie op het Circuit de Catalunya. Dinsdag en donderdag was het de beurt aan Verstappen.