De teams in de Formule 1 hebben ingestemd met een plan om het huidige kwalificatiesysteem grondig te wijzigen.

Dat werd woensdag bevestigd door Formule 1-baas Bernie Ecclestone, na berichtgeving van verschillende media. In Genève vergaderden teambazen dinsdag urenlang over manieren om meer spektakel te bieden in de Formule 1.

Het nieuwe kwalificatiesysteem houdt in dat alle auto's op de baan rijden en er vervolgens elke anderhalve minuut iemand afvalt.

In Q1 gaan alle 22 coureurs het circuit op, waarna na zeven minuten de langzaamste gedwongen wordt om zijn wagen langs de kant te zetten. Vervolgens valt er elke negentig seconden iemand af, totdat er vijftien coureurs over zijn.

Na vijf minuten in Q2 valt er opnieuw elke anderhalve minuut iemand af. De acht coureurs die overblijven, dringen door tot de derde en laatste kwalificatieronde waarin het proces na vijf minuten herhaald wordt. Uiteindelijk strijden de twee laatst overgebleven coureurs na een uur om pole position in de race.

Het plan moet op 4 maart nog wel voorgelegd worden aan het World Motor Sport Council (WMSC) van de internationale autosportfederatie FIA.