De coureurs in de Formule 1 willen snel extra hoofdbescherming in de cockpit, na de fatale ongevallen van Jules Bianchi en Justin Wilson.

Alexander Wurz, de voorzitter van de coureursbond GPDA, meldt maandag aan de BBC dat de coureurs unaniem hebben gezegd dat ze snel een extra systeem in de cockpit willen dat hen beter beschermt tegen frontale botsingen.

Formule-1 coureur Bianchi overleed in 2015 nadat hij in oktober 2014 ernstig gewond raakte toen hij tijdens de Grand Prix van Japan op Suzuka met hoge snelheid op een takelwagen botste die naast de baan bezig was een andere auto te bergen.

Ook IndyCar-coureur Wilson kwam vorig jaar om het leven. Hij overleed een dag nadat hij tijdens een race zwaar hoofdletsel opliep door een rondvliegend brokstuk.

"De coureurs zien in dat het tijd is voor extra veiligheid, op zijn laatst ingevoerd in 2017", aldus Wurz. 

De voorkeur van de coureurs zou uitgaan naar een zogenoemde 'halo', waarbij zowel links- als rechtsachter de coureur een boog wordt geplaatst die aan de voorkant van de cockpit samenkomt. Een verticale stang moet de constructie ondersteunen. Die stang biedt ook nog eens extra bescherming tegen rondvliegend puin.

(Bekijk een tekening van de cockpit met 'halo')

Formaliteit

"De FIA heeft grondig onderzoek gedaan en daaruit is een duidelijke oplossing gekomen. Het chassis moet flink worden aangepast, maar met bijna een jaar de tijd kan ik me niet voorstellen dat er technici zijn die zich uitspreken tegen zulke belangrijke veiligheidsmaatregelen."

"Ik hoop, net als alle coureurs, dat het doorvoeren van de hoofdbescherming een formaliteit zal zijn.”

Het idee voor de extra hoofdbescherming wordt vrijdag besproken op een vergadering van de technisch directeuren van de Formule 1-teams.