​Max Verstappen kan volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost net zo succesvol worden als Sebastian Vettel.

De 18-jarige Nederlander debuteerde net als teamgenoot Carlos Sainz jr. afgelopen seizoen in de Formule 1 en maakte daarbij grote indruk op de Oostenrijker Tost, die gelijkenissen ziet met voormalig pupil Vettel.

"Carlos en Max hebben net als Vettel het benodigde geduld, de houding, de motivatie en de vastberadenheid om succesvol in de Formule 1 te rijden", stelt de teambaas van het 'talententeam' van Red Bull tegen Motorsport.com.

Vettel reed in 2007 en 2008 voor Toro Rosso, alvorens de overstap te maken naar Red Bull. "Het zijn allemaal harde werkers. Tussen de races trainen ze niet alleen de lichamelijke aspecten, maar ook in de simulator zodat ze goed voorbereid aan de start verschijnen."

Zowel Verstappen als Sainz kende een imponerend eerste seizoen in de koningsklasse van de autosport. De Nederlander eindigde het seizoen als jongste coureur ooit met 49 punten zelfs op de twaalfde plek in de WK-stand.

"Alles wat zij deden maakte indruk", prijst Tost beide jongelingen. "De manier van rijden, de technische kennis van de auto en de samenwerking met de engineers. Iedereen vindt het leuk om met hen te werken en we zijn meer dan blij om hen in ons team te hebben."

Succesvolle toekomst

De 59-jarige oud-coureur heeft er dan ook geen seconde spijt van dat Toro Rosso het seizoen begon met het onervaren tweetal. "Ik moet zeggen dat zij voor Red Bull absoluut de juiste beslissing waren."

"Vooral omdat zij iedere race zoveel geleerd hebben. Ze hebben een goed niveau bereikt en ik ben ervan overtuigd dat ze een succesvolle toekomst voor zich hebben."