Max Verstappen heeft op het jaarlijkse gala van de internationale autosportfederatie FIA liefst drie prijzen in de wacht gesleept, waaronder de belangrijkste.

De 18-jarige Nederlandse sensatie in de Formule 1 werd vrijdag in Parijs uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar. Verstappen volgt wereldkampioen Lewis Hamilton op, die ook nu was genomineerd.

De Nederlandse coureur van Toro Rosso kreeg van een selecte groep journalisten de voorkeur boven gelouterde mensen uit de autosportwereld, onder wie zijn Formule 1-collega's Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel. Ook rallykampioen Sébastien Ogier en José Maria Lopez, wereldkampioen bij de toerwagens, waren genomineerd.

Verstappen werd daarnaast uitgeroepen tot 'rookie' van het jaar en kreeg een prijs voor de mooiste inhaalactie. Vorig jaar kreeg hij die laatste onderscheiding ook al, toen voor een manoeuvre in een Formule 3-race.

Spa-Francorchamps

Het publiek koos dit keer voor een prachtige inhaalactie van Verstappen tijdens de Grand Prix van België. De coureur van Toro Rosso passeerde op hoge snelheid de Braziliaan Felipe Nasr op het circuit van Spa-Francorchamps, met een gewaagde manoeuvre buitenom. Zelf noemde Verstappen dat ook zijn mooiste actie van het jaar. (Bekijk beelden van de inhaalactie)

"Dat ik tot driemaal toe in de prijzen zou vallen bij de FIA, had ik niet verwacht'', zei hij op zijn website Verstappen.nl.

"Ik ben heel erg blij met die erkenning voor mijn prestaties. Met veel punten en twee vierde plaatsen was het voor mij een supergoed seizoen. Ik wil Red Bull bedanken voor het mogelijk maken van mijn Formule 1-debuut en natuurlijk ook Toro Rosso, mijn vader en iedereen om mij heen, want zonder hen was ik nooit zo ver gekomen.''

Verstappen eindigde in zijn debuutseizoen als twaalfde in de WK-stand. Hij pakte in tien races punten en eindigde op een totaal van 49.