Renault heeft bevestigd dat het komend seizoen na enkele jaren afwezigheid terugkeert in de Formule 1.

Renault legt momenteel de laatste hand aan de overname van het noodlijdende Lotus, zo verklaarde de Franse autofabrikant donderdagavond na de ondertekening van een principe-overeenkomst.

Renault was in het verleden al bijna veertig jaar actief in de koningsklasse van de autosport en won twaalf keer de titel voor constructeurs. Het team van de Franse autofabriek deed mee aan meer dan zeshonderd races, won er 168 en behaalde elf individuele wereldtitels. De meeste van deze titels werden gewonnen als motorleverancier.

In 2005 en 2006 veroverde Fernando Alonso de wereldtitel in dienst van Renault, dat tot en met 2014 nog de motoren leverde aan Lotus.

Twee opties

Volgens topman Carlos Ghosn had Renault slechts twee opties: een terugkeer op honderd procent of een vertrek uit de Formule 1.

"Na uitgebreid onderzoek heb ik besloten dat we vanaf volgend jaar in de Formule 1 meedoen. Onze ambitie is om te winnen, ook als dat wat tijd gaat kosten", aldus Ghosn.

Renault was in 2011 voor het laatst actief in de koningsklasse van de autosport. Renault levert nu alleen nog motoren aan Red Bull Racing en het Toro Rosso van Max Verstappen.