Renault geeft toe dat zijn motoren dit seizoen ondermaats hebben gepresteerd in de Formule 1. Het Franse bedrijf heeft goede hoop dat het in 2016 beter zal gaan.

"We hebben de doelen die we hadden gesteld niet bereikt, laten we hopen dat dit jaar een uitzondering was", zegt sportdirecteur Cyril Abiteboul van Renault dinsdag.

Renault leverde dit seizoen de motoren aan Red Bull Racing en Toro Rosso. Beide renstallen kenden veel problemen met de krachtbron. Red Bull eindigde met Daniil Kviat en Daniel Ricciardo respectievelijk als zevende en achtste in het WK, Max Verstappen was de beste coureur van Toro Rosso op de twaalfde plaats.

"Vooral Red Bull heeft het niet goed gedaan en dat is ook onze verantwoordelijkheid", aldus Abiteboul. "Toro Rosso had er meer van verwacht, maar op zich heeft die renstal het goed gedaan. Het team behaalde meer dan twee keer zoveel punten als in 2014."

Toenadering

Renault kwam al vroeg in het seizoen onder vuur te liggen bij zowel Red Bull Racing als het opleidingsteam Toro Rosso. De onvrede over de matige prestaties leidde er zelfs toe dat eigenaar Red Bull aankondigde het contract met Renault te willen beëindigen

Inmiddels is er weer toenadering en lijkt het Franse bedrijf toch weer een motor te leveren aan Red Bull Racing in 2016. Teambaas Christian Horner zei afgelopen weekend bij de slotrace in Abu Dhabi dat de deal voor een krachtbron voor volgend jaar rond is en dat die waarschijnlijk deze week openbaar kan worden gemaakt.

Toro Rosso zou een deal hebben met Ferrari voor volgend jaar.

Renault komt vermoedelijk ook als fabrieksteam terug in de Formule 1. De overnameplannen van het noodlijdende Lotus zijn in een vergevorderd stadium. Abiteboul zei in Abu Dhabi dat deze week de knoop wordt doorgehakt.