Allan McNish, voormalig Formule 1-coureur en drievoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, is diep onder de indruk van de prestaties van Max Verstappen dit seizoen.

''Max Verstappen is de openbaring van dit seizoen'', was de conclusie van McNish bij de BBC na een analyse van de jonge Nederlander.

"Hij heeft dit jaar een aantal uitmuntende inhaalacties laten zien. Scherpe manoeuvres, waarbij er weinig ruimte was, maar die elke keer goed afliepen. Hij heeft een bijzonder goed oog voor de ruimte.''

Momenteel bezet Verstappen de elfde plaats in de WK-stand met 49 punten. Volgens de 45-jarige McNish zijn de goede prestaties van de Nederlander een gevolg van de manier waarop hij zijn wagen bestuurt.

''Verstappen heeft zijn bolide altijd onder controle. Ik heb zelden een coureur gezien die zoveel gevoel heeft voor het remmen en het inschatten van de snelheid. Hij rijdt op de limiet, maar vliegt nooit de bocht uit."

Karaktertrekjes

McNish roemt ook de mentale kracht van Verstappen. Het beste voorbeeld volgens de Schot was het negeren van de teamorder in de Grand Prix van Singapore.

Verstappen, onlangs genomineerd voor de titel FIA Persoonlijkheid van het Jaar, weigerde zijn teamgenoot Carlos Sainz te laten passeren. ''Dat zijn karaktertrekjes die het verschil maken tussen een gewone coureur en een bijzondere", vindt McNish.

De analist ziet maar één foutje: de crash in de Grand Prix van Monaco, waarbij Verstappen bij een mislukte inhaalactie de Fransman Romain Grosjean uit de wedstrijd reed.

''Een inschattingsfout. Het was ook niet slim van hem om de schuld bij Grosjean te leggen, maar waarschijnlijk was hij zelf te zeer geschrokken van zijn eigen falen.''

Onlangs was Ferrari-coureur Sebastian Vettel ook al lovend over de prestaties van Verstappen. Komend weekeinde wordt in Abu Dhabi de laatste Grand Prix van het seizoen verreden.