Max Verstappen denkt dat hij zondag met zijn negende plek in de Grand Prix van Brazilië het maximale uit de race heeft gehaald.

"Ik heb de hele race alles gegeven en dit is wat er in zat. Ik ben tevreden, want over het algemeen was het een goede wedstrijd", aldus Verstappen, die met zijn negende plek twee punten veroverde in het WK-klassement.

De 18-jarige Limburger, die als tiende over de streep kwam maar een plekje opschoof door diskwalificatie van Felipe Massa, sprak van het maximaal haalbare resultaat, omdat het circuit nabij Sao Paulo met veel rechte stukken niet geschikt was voor zijn Renault-motor. 

"Mijn auto is geweldig in de bochten, maar in de rechte stukken mis ik duidelijk snelheid", erkende Verstappen. "Daarom was er realistisch gezien gewoon niet meer mogelijk voor mij."

Verstappen startte vanaf de negende plek, maar die positie kon hij in de beginfase niet meer verdedigen tegen de aandringende Sergio Perez. 

"De eerste meters van mijn start waren niet helemaal top, maar de eerste bochten wel. Op de rechte stukken had ik geen kans, dus het was wachten op fouten van anderen."

Inhaalactie

Dat moment kwam er uiteindelijk ook. Verstappen reed een groot deel van de race achter Perez, maar maakte daar een einde aan door de Mexicaan in de 33e ronde te passeren.

"Ik wist dat Perez met zijn banden worstelde. Ik kwam goed uit de laatste bocht en probeerde het buitenom aan het einde van het rechte stuk. We gaven elkaar net genoeg ruimte en de inhaalactie lukte."

Hoewel Verstappen vervolgens weer werd ingehaald door Romain Grosjean, kende de jongste Formule 1-coureur aller tijden een sterke slotfase waardoor hij als tiende de finish bereikte. Door de straf voor Massa werd dat een paar uur na de race omgezet in een negende plaats.

Zijn teamgenoot Carlos Sainz viel al vroeg in de race uit en haalde de finish niet.