Max Verstappen is zondag voor de zesde keer op rij in de punten geëindigd in de Formule 1. De coureur van Toro Rosso finishte als tiende tijdens de Braziliaanse Grand Prix, maar steeg na de race een plek door de diskwalificatie van Felipe Massa.

De zege na 71 rondes op Interlagos was een prooi voor Nico Rosberg, die net als twee weken geleden in Mexico de al tot wereldkampioen gekroonde Lewis Hamilton aftroefde.

Achter de dominante Mercedes-coureurs legde Ferrari-coureur Sebastian Vettel beslag op de derde plaats, voor zijn teammaat Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas van Williams.

Diens teamgenoot Massa kwam als achtste over de streep, maar werd een paar uur na de GP uit de uitslag geschrapt, omdat de temperatuur van zijn rechterachterband boven het maximum zat.

Vettel

Door zijn vijfde overwinning van het seizoen stelde Rosberg de tweede plaats in het WK veilig. Vettel zal het kampioenschap daardoor als derde besluiten.

Voor Verstappen leek er niet veel meer in te zitten dan de tiende plaats. Het circuit nabij Sao Paulo was niet ideaal voor het gebrekkige vermogen van de Renault-motor in zijn Toro Rosso.

De 18-jarige Limburger startte vanaf de negende plek, een positie die hij in de beginfase niet kon verdedigen tegen de aandringende Sergio Perez. Vooraan hield de van pole position gestarte Rosberg met enige moeite Hamilton van zich af.

Buffer

De eerste serie pitstops leverde geen positiewijzigingen op. Rosberg en Hamilton hadden op dat moment al een aardige buffer op Vettel en Raikkonen.

Er was lange tijd sprake van een status quo: Verstappen reed voortdurend op de tiende plek, vlak achter Perez en vlak voor Romain Grosjean.

In de 33e ronde maakte Verstappen een einde aan die situatie door op zeer fraaie wijze (buitenom) Perez te passeren. Even later werd de Limburger op zijn beurt ingehaald door Grosjean, die snel uitliep. Op dat moment had Verstappen er al een tweede pitstop op zitten.

Nog voor de vijftigste ronde ging leider Rosberg naar binnen voor een derde stop, even later gevolgd door enkele andere coureurs. De eerste plek van de Duitser zou niet meer in gevaar komen.

Uitvaller

Verstappen kwam na zijn laatste pitstop als twaalfde de baan op. De Limburger stak Felipe Nasr nog voorbij op de snelle zachte banden en kon drie rondes voor de finish ook Maldonado verschalken. 

Na de race steeg Verstappen door de straf voor Massa dus nog een plekje, maar in het kampioenschap zakte de Toro Rosso-coureur van de tiende naar de elfde plaats doordat Nico Hülkenberg zesde werd op Interlagos.

Slechts één coureur haalde de finish zondag niet. Verstappens teammaat Carlos Sainz viel al in de beginfase uit.

Het Formule 1-seizoen eindigt over twee weken met de Grand Prix van Abu Dhabi.