Max Verstappen heeft vrijdag tijdens de tweede vrije training voor de Braziliaanse Grand Prix de veertiende tijd genoteerd.

De 18-jarige coureur van Toro Rosso kwam op het Interlagos-circuit tot een ronde van 1.14,226, waarmee hij bijna twee seconden trager was dan Nico Rosberg, die in zijn Mercedes de snelste tijd klokte.

Rosberg zette zijn teammaat Lewis Hamilton op iets minder dan een halve seconde. Ferrari-coureur Sebastian Vettel moest dik negen tiende van een seconde toegeven.

Kimi Raikkonen (Ferrari) en Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) completeerden de top vijf. Laatstgenoemde moet zondag voor straf tien plaatsen terug op de startopstelling. De Australiër wisselde voor de vrije trainingen van motor en had dit seizoen het maximaal toegestane aantal motoren al lang overschreden.

Verstappen klaagde tijdens de training over de boordradio veelvuldig over zijn Toro Rosso. "De auto is erg lastig te besturen'', riep de jonge Nederlander, die even spinde toen hij in een bocht de controle over zijn bolide verloor. Verstappen had ook problemen met zijn banden.

Eerste training

Verstappen had tijdens de eerste training nog de achtste tijd neergezet. De Limburger klokte een tijd van 1.14,960. Hamilton was anderhalve seconde sneller en won de sessie.

Rosberg was ruim een halve seconde langzamer dan Hamilton en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Vettel, Ricciardo en Raikkonen werden respectievelijk derde, vierde en vijfde.

Verstappen had ook tijdens de beginfase van deze sessie problemen met zijn Toro Rosso. Hij spinde bij het uitkomen van de Senna S-bocht, maar kon wederom zonder problemen de training voortzetten. 

Zaterdagmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd begint de derde vrije training. De race is zondag vanaf 17.00 uur.

Titel

Hamilton stelde afgelopen maand tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten al zijn derde wereldtitel veilig.

De strijd om de tweede plaats in het WK gaat tussen Rosberg en Vettel, waarbij eerstgenoemde een marge van 21 punten verdedigt in de laatste twee races.

Na de Grand Prix van Brazilië wordt alleen nog de Grand Prix van Abu Dhabi verreden, op 29 november.