De toekomst van de Grand Prix van Amerika in de Formule 1 is in gevaar, omdat de overheid van de staat Texas de subsidie voor het circuit in Austin heeft gekort.

"Als deze verandering doorgaat, dan zal het lastig worden om de door te gaan met de race in Austin", zegt Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegen de lokale krant American-Statesman.

Het Circuit of the Americas werd voor de eerste F1-race in 2012 een subsidie van 250 miljoen dollar over tien jaar beloofd, maar dit jaarlijkse bedrag van 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) van de staat Texas is voor dit jaar teruggebracht naar 19,5 miljoen dollar (18 miljoen euro).

De leiding van het circuit kreeg dit pas vlak voor het Grand Prix-weekend eind oktober te horen. Zonder de financiële steun van de staat - en door de financiële strop van het verregende GP-weekend van dit jaar - zal het lastig zijn om de kosten voor een Formule 1-race te betalen.

"Om een technische term te gebruiken, ik denk dat we genaaid zijn", aldus voorzitter Bobby Epstein van het Circuit of the Americas. "We werden volledig verrast door de korting. Niemand kon dit zien aankomen. De grote vraag is nu: komt de race nog terug?"

"Ik dacht dat we een deal hadden gemaakt en wij heb ons aan ons deel gehouden. Het is alsof je naar een restaurant gaat en dat de prijs wordt veranderd nadat je gegeten hebt."

Indianapolis

De Formule 1 keerde in 2012 terug in de VS, nadat er tussen 2008 en 2011 geen Grand Prix van Amerika was gehouden. Daarvoor deed de koningsklasse van de autosport tussen 2000 en 2007 Indianapolis aan.

Op de kalender van volgend jaar is de GP van Amerika één van het recordaantal van 21 races. De race in Austin staat gepland voor 23 oktober 2016.