De gemeente Zandvoort gaat de mogelijkheden onderzoeken om de Formule 1 terug te halen naar het circuit in de Noord-Hollandse kustplaats.

"Iedereen is er enthousiast over, ook de wethouder. Ik denk dat we het gezamenlijk moeten aanpakken. Overheden en het bedrijfsleven in de regio", zegt VVD-fractievoorzitter Jerry Kramer.

De motie van de partij over de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort werd donderdag unaniem aangenomen in de gemeenteraad. Daarmee is volgens Kramer een eerste stap gezet richting de eerste Grand Prix op het circuit in de duinen sinds 1985.

In totaal werden er liefst dertig Formule 1-races verreden in Zandvoort. Kramer: "Het is een historisch circuit, het zou toch mooi zijn als we weer op de kalender kunnen komen."

"Ik realiseer me dat het tientallen miljoenen euro's kost om de Formule 1 terug te halen, maar we moeten zeker de mogelijkheden onderzoeken.''

Lange termijn

Ook Eric Weijers, de directeur van het circuit, is enthousiast. "Er is veel geld mee gemoeid, maar dit is een eerste stap", aldus Weijers tegen NU.nl.

De directeur benadrukt wel dat het een plan is voor de lange termijn. "Mocht het tot een concreet plan komen dan zal dat nog even duren. Misschien in 2019 of 2020."

"Simpel gezegd moeten er drie dingen gebeuren. De infrastructuur moet verbeterd worden, het circuit moet worden opgeknapt en aan de financiële eisen van de Formule 1-organisatie moet worden voldaan. En als we dat doen dan krijgen we weer een Grand Prix in Nederland."

Mexico

De terugkeer van de Formule 1 dit jaar in Mexico is volgens Weijers een mooi voorbeeld voor Zandvoort. Na 23 jaar werd daar vorige maand weer een Grand Prix verreden, die gewonnen werd door Nico Rosberg.

"Meer dan 100.000 toeschouwers waren aanwezig bij die race. Het was fantastisch voor Mexico en voor Nederland kan het net zo mooi worden. De FIA staat echt open voor een terugkeer van Grands Prix en ook voor nieuwe races."

"Volgend jaar wordt de Grand Prix van Azerbeidzjan voor het eerst verreden, op een stratencircuit in Bakoe. Als ze het daar kunnen organiseren, dan moet het ons ook lukken."